Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Nové vyšetřování odhaluje letecké přepravce převážející opice na pokusy

3. 6. 2011 -, Econnect/Svoboda zvirat

Svoboda zvířat, o.s. se připojuje ke kampani britské organizace BUAV (Britská unie pro zrušení vivisekce), která vyzývá všechny letecké přepravce, aby zastavili transporty opic pro výzkumné účely. Děje se tak po skončení vyšetřování, které odhalilo, že přední letecké společnosti přepravují opice do laboratoří po celém světě.

Nedávné letecké transporty, které byly odhaleny:
˙ Air France přepravila 120 opic z Vietnamu do USA na výzkum pro farmaceutickou
společnost Covance (květen 2011)
˙ Air France také přepravila dalších 100 opic do Francie do Centra primatologie
(březen 2011)
˙ Vietnamské aerolinky přepravily 80 opic z Vietnamu do Velké Británie pro
společnost Belgrave Services obchodující s primáty (únor 2011)

Film tajně natočený organizací BUAV (https://www.youtube.com/watch?v=xomIk51OpDw) ukazuje řadu malých beden, z nichž každá obsahuje opici, naskládaných jedna na druhou na přepravních pásech a čekajících na nakládku do letadla Air France a Vietnam Airlines.

Dalšími velkými společnostmi, které hrají roli v tomto krutém obchodě s pokusnými primáty, jsou Air Canada, která převáží opice z Číny do laboratoří v Kanadě, a China Eastern Airlines přepravující opice z jihovýchodní Asie do USA.

Mezinárodní obchod s primáty pro výzkum každoročně způsobuje velké utrpení mnoha tisícům opic. Letecké společnosti hrají klíčovou roli v přepravování opic z takových zemí jako je Vietnam, Mauricius, Barbados, Sv. Kryštof a Nevis, Čína a Kambodža. Opice, které jsou často odchyceny v divočině, jsou odtrženy od svých rodinných skupin, uloženy do malých dřevěných beden a poslány jako náklad, převážně na pasažérských linkách, na extrémně dlouhé vzdálenosti do výzkumných laboratoří po celém světě. Celkový čas, který primáti stráví v přepravních podmínkách, může být až několik desítek hodin.

Sarah Kite, ředitelka speciálních projektů BUAV říká: "Pasažéři byli šokováni zjištěním, že opice směřující k utrpení a smrti v laboratořích, jsou uvězněny v bednách uvnitř nákladního prostoru, doslova pod jejich nohama. Organizace BUAV apeluje na letecké přepravce, aby se odmítali podílet na tomto utrpení."

Barbora Večlová, koordinátorka kampaně Za nahrazení pokusů na zvířatech organizace Svoboda zvířat k tomu dodává: "Žádáme potenciální cestující, aby nelétali s leteckými společnostmi, které přepravují opice pro výzkumné účely, a dali těmto aerolinkám vědět proč. Na webových stránkách BUAV mohou lidé nalézt kontakty na aerolinky a také vzorový dopis, ve kterém je požádají o ukončení přepravování opic."

Leteckými společnostmi, které převážejí primáty pro výzkumné účely, jsou např. Air Canada, Air China, Air France a American Airlines. Většina aerolinek se již tohoto obchodování neúčastní.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

4. 6. 2011
hroznéJiří

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz