Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Na Cenu Pavla Kouteckého nominovala porota letos sedm filmů

30. 5. 2011 - PRAHA [Econnect]

Letos popáté měli filmaři možnost přihlásit své filmy do klání o Cenu Pavla Kouteckého, která je udělována tvůrcům dokumentárních filmů. O cenu se letos ucházeli tvůrci přesně stovky dokumentárních filmů a pětičlenná porota z nich vybrala sedm, ze kterých vzejde jediný vítěz. Jméno vítězného filmu a režiséra bude vyhlášeno v rámci slavnostního večera v pondělí 6. června v Divadle Archa. Režisér vítězného filmu získá odměnu sto tisíc korun.

Do nominací o cenu, která podporuje pokračovatele režiséra Pavla Kouteckého, trpělivé pozorovatele světa schopné sdělit své pocity a postřehy filmem, se letos dostali tito režiséři a filmy: For Semafor (rež. Míra Janek), Medvědí ostrovy (rež. Martin Ryšavý), Nesvatbov (rež. Erika Hníková), Pozemšťané, koho budete volit? (rež. účastníci dokumentární dílny o. s. Inventura a Linda Jablonská), Vše pro dobro světa a Nošovic (rež. Vít Klusák), Česká Granada (rež. Jan Papoušek) a Filmař, fanoušek, podivín (rež. Kateřina Mikulcová). V pětičlenné porotě letos zasedli režisér Radim Špaček, scenáristka a novinářka Irena Hejdová, ředitel Divadla Archa Ondřej Hrab, ředitelka festivalu Jeden svět v regionech Lenka Lovicarová a Marie Rumlová z okruhu přátel Pavla Kouteckého. „Z celkového počtu sta přihlášených dokumentárních filmů bylo předvybráno třicet osm filmů, ze kterých jsme pak po dlouhé diskusi vybrali sedm do nominací, o absolutním vítězi budeme ještě diskutovat,“ řekla scenáristka Irena Hejdová po zasedání poroty. „Měli jsme možnost vidět desítky velmi dobrých filmů, konkurence je velká, čeští dokumentaristé mají velký záběr témat i oblastí, které se svými štáby navštěvují. I v nominacích se pohybujeme od Sibiře pro Granadu,“ uvedl ředitel Divadla Archa Ondřej Hrab. Porota se také shodla na tom, že jim české dokumentární filmy připadají v porovnání s českou filmovou hranou tvorbou daleko rozmanitější a opravdovější.

Výběr letošních nominovaných filmů je zajímavý také tím, že jsou v něm filmy ostřílených režisérů, které se objevily v distribuci, filmy určené jen pro televizi nebo dokonce film, který nepodpořil ani Státní fond pro podporu a rozvoj české kinematografie, ani nevznikl v koprodukci s televizí či jinou velkou společností. Jde tak tedy o čistě nezávislého tvůrce Jana Papouška a jeho film Česká Granada, syrový dokument těžící ze čtyřměsíčního pobytu v prostředí české drogové komunity v Granadě. Za zmínku jistě stojí i to, že v letošních nominacích je režisér Martin Ryšavý s filmem Medvědí ostrovy, který vyhrál Cenu Pavla Kouteckého v loňském roce s filmem Země snů. „Může se někdy stát, že nějaký režisér získá Cenu Pavla Kouteckého více než jednou, rozhodující je, který film bude považovat každoročně obměňovaná porota pro daný rok za nejlepší,“ uvedla zakladatelka ceny a filmová producentka Jarmila Poláková.

Letos poprvé organizátoři ceny představí nominované snímky na veřejných projekcích od čtvrtka 2. června do neděle 5. června a to v kině Světozor nebo v rámci projekcí pod širým nebem v parku na Letné nedaleké Letenského zámečku. Kino Světozor bude uvádět nominované filmy ve čtvrtek a pátek vždy od 18 hodin za vstupné 50 korun, noční projekce na Letné proběhnou v pátek a sobotu od 21 hodin a budou zdarma. Slavnostní vyhlášení, které proběhne příští pondělí v pražském Divadle Archa, je částečně přístupné veřejnosti a poslední lístky na tento večer udílení Ceny Pavla Kouteckého je možné zakoupit v pokladně divadla. V rámci večera bude promítnutý vítězný dokument a film režiséra Pavla
Kouteckého z roku 1988 Etudy pro elektronový mikroskop.

Projekce nominovaných filmů pro veřejnost:

čtvrtek 2. června, kino Světozor
18:00 Nesvatbov, Erika Hníková, 72 minut
19:30 Medvědí ostrovy, Martin Ryšavý, 70 minut
21:30 Česká Granada, Jan Papoušek, 50 minut
vstupné 50 korun

pátek 3. června, kino Světozor
18:00 Vše pro dobro světa a Nošovic, Vít Klusák, 82 minut
19:30 Filmař, fanoušek, podivín, Kateřina Mikulcová, 59 minut
21:30 Pozemšťané, koho budete volit?, účastníci dokumentární dílny o. s. Inventura a Linda Jablonská, 40 minut
vstupné 50 korun

pátek 3. června, Park Letná (nedaleko Letenského zámečku)
21:00 For Semafor, Miroslav Janek, 83 minut
22:30 Česká Granada, Jan Papoušek, 50 minut
vstup zdarma

sobota 4. Června, Park Letná (nedaleko Letenského zámečku)
21:00 Pozemšťané, koho budete volit?, účastníci dokumentární dílny o. s. Inventura a Linda Jablonská, 40 minut
22:00 Vše pro dobro světa a Nošovic, Vít Klusák, 82 minut
vstup zdarma

Nominované filmy a synopse:

For Semafor, rež. Míra Janek
Celovečerní dokument z produkce HBO - „hudební road movie s dvaceti zastávkami“ - dokumentuje výjimečnou akci, jejíž protagonisté se v reálu nikdy nesejdou pohromadě. Natáčelo se na podzim 2009: právě tehdy se na různých místech ČR pustilo celkem 23 muzikantů a kapel do akce s názvem FOR SEMAFOR. Dokumentarista a kameraman Mirek Janek (Občan Havel, Nachové plachty, Nespatřené...) se proměnil v kronikáře. S malým štábem putoval po nahrávacích studiích, domácnostech, divadelních zkušebnách a chalupách (Praha, Brno, Pardubice, Valašská Bystřice, Kokovice...), kde v intimitě, bez publika, současní muzikanti hledali sami za sebe tvar pro písně Suchého a Šlitra. 

Medvědí ostrovy, rež. Martin Ryšavý
Ve filmu Medvědí ostrovy navazuje Martin Ryšavý na své předchozí projekty, zaměřené na oblast ruské dálnovýchodní Republiky Sacha (Jakutie). Film se věnuje lidem z nejodlehlejší části tohoto území, kterou je Nižněkolymský okres, především pak obyvatelům rezervace ledních medvědů, nacházející se na Medvědích ostrovech ve Východosibiřském moři. Sleduje jejich putování na opuštěnou polární stanici, kde se v nekonečném zasněženém prostoru potkává minulost se současností. Snímek je portrétem krajiny, její minulosti a člověka v ní.

Nesvatbov, rež. Erika Hníková
Starosta středně velké vesnice se snaží dát dohromady třicátníky, kteří zbyli na ocet. Slovenská vesnice Zemplínske Hámre pomalu ale jistě vymírá. Její starosta, generál ve výslužbě, se ale nechce vzdát. Ke svému boji s třicátnickou samotou používá různé prostředky: nabízí nemalou finanční odměnu za každé nově narozené dítě, nabádá místní rozhlasem k plození dětí a nakonec uspořádá seznamovací večírek pro „nezavrabčené“. Najdou si naši hrdinové konečně životní partnery? Sociální inženýrství 21. století v situačním dokumentárním filmu Eriky Hníkové, který výběrem tématu a způsobem zpracovaní navazuje na předchozí úspěšné snímky Ženy pro měny a Sejdeme se v Eurocampu. 

Pozemšťané, koho budete volit?, rež. Účastníci dokumentární dílny o. s. Inventura a Linda Jablonská
„Paroubku, koho budeš volit?" volá na dnes již bývalého předsedu ČSSD na mítinku strany v Litoměřicích Aleš Koudela. Spolu s dalšími muži a ženami patří do tvůrčí skupiny občanského sdružení Inventura, které se zabývá podporou a prezentací umělecké a publicistické tvorby lidí s mentálním handicapem. Režisérka Linda Jablonská s nimi natočila dokument, který mapuje veřejný prostor před volbami do Poslanecké sněmovny v roce 2010. Filmový štáb se vypravil na několik setkání různých politických stran s občany, ve městech i na venkově. Jejich zdánlivě banální otázky často míří k jádru věci a jejich rozhodování o tom, který lístek nakonec vhodí do volební urny, představuje modelovou situaci, v níž se ocitá řada dalších lidí. „Budu volit Schwarzenberga, protože má chytrý řeči a nezadrhává se," vysvětluje svou volbu Martin Vošmik, další z mentálně handicapovaných dokumentaristů. Nad celým dokumentem se pak klene zásadní a neopomenutelná otázka: „Kdo bude chránit naši planetu?"

Vše pro dobro světa a Nošovic, rež. Vít Klusák
Výstavbu automobilky Hyundai v severomoravských Nošovicích provázely konflikty a vyhrocené emoce. Vykupování zemědělských pozemků vedlo ve vesnici až k výhružkám těm majitelům, kteří se své půdy vzdát nechtěli. Nakonec však ustoupili a na zelené louce tak vyrostlo průmyslové monstrum s vlastním fotbalovým hřištěm a obřím parkovištěm. Režisér Vít Klusák se do vsi vypravil tři roky po otevření továrny. Snaží se zjistit, jak se obyvatelé vesnice se situací vypořádali. Někteří z nich se stále snaží upozornit na to, jak museli pod nátlakem prodat své pozemky. Pro jiné je to uzavřená kapitola, byť ještě stále citlivá. Lidé z okolí našli v továrně práci, jež však vůbec není jednoduchá. Při vstupním ceremoniálu musí zpívat korejskou píseň a ti z nich, kteří si stěžují na špatné pracovní podmínky, dostanou záhy výpověď. Na nových polích kolem automobilky dál roste proslulé nošovické zelí a majitel zelárny si stýská nad tím, jak dlouho bude trvat zúrodnění země. Přinesla Nošovickým korejská investice štěstí?

Česká Granada, rež. Jan Papoušek
Syrový dokument těžící ze čtyřměsíčního pobytu v prostředí české drogové komunity v Granadě. Autorské svědectví o životě na ulicích, ve squatech a granadských jeskyních provázené osobními výpověďmi jednotlivých aktérů.

Filmař, fanoušek, podivín, rež. Kateřina Mikulcová
Josef je animátor a kreslíř. Mladý muž žije ve světě filmu a divadla. Jeho každodenní život je chaotický, má lehký mentální hendikep. Hravý a občas drsný film o tvůrčím talentu rámovaný prací na Josefově novém filmu.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz