Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Vědci nespokojení se Stráským založili Stínovou vědeckou radu NP Šumava

22. 4. 2011 - Zdeňka Vítková, Ekolist

Kromě přírodovědců je jejím členem i Miroslav Svoboda z lesnické fakulty České zemědělské univerzity v Praze. „Nereprezentuji většinový názor naší fakulty, ale zastupuji názor mladší generace lesníků, která si uvědomuje, že les není pouze o pěstování dřeva,“ zdůvodňuje svoji přítomnost ve stínové radě. Svoboda kritizuje novou zonaci parku navrženou současným ředitelem parku Stráským, která park prý jen připravuje na další lidské zásahy. Plán těžby napadených stromů v I. zóně považuje mladý lesník za neúčinný.

„Větší část těchto stromů je už v zásadě suchá, kůrovec zde buď již není, nebo po pokácení dojde k jeho okamžitému vylétnutí,“ tvrdí. Podle Svobody tak dojde jen k narušení cenného ekosystému a přirozeně obnovujícího se porostu. Zdroje, které navíc bude na takový zásah třeba, by podle něj našly efektivnější využití ve II. zóně.

Rozpad horských smrčin je podle členů rady přirozeným jevem, což je patrné například z pylových analýz. „Během posledních 3000 let docházelo na Šumavě přibližně každých 180 let k velkoplošnému rozpadu smrčin,“ říká Karel Matějka. Asanační zásahy podle něj vedou k nepříznivému narušení přízemní vegetace, půdy, společenstev hmyzu nebo hub.

Rada národního parku Šumava

Radu národního parku tvoří podle zákona o ochraně přírody a krajiny zástupci odborníků na ochranu přírody, samospráv, podnikatelů i a turistů. Rada rozhoduje mimo jiné o členění území do zón nebo návštěvním řádu.

Nový ředitel NP Šumava Jan Stráský snížil na začátku března počet jejích členů z dosavadních 53 na 45 a zrušil její vědeckou sekci. Valná část vědců po protestech proti tomuto rozhodnutí abdikovala na své členství v radě. Novou oficiální radu parku slíbil Stráský svolat po rozhodnutí ministra Chalupy.

Více informací

Další ze členů stínové rady, Martin Braniš, se snažil vyvrátit rozšířený názor, že existence národního parku omezuje do něj spadající obce. Podle prezentované analýzy si po ekonomické stránce vedou dokonce 5krát až 10krát lépe než stejně velké obce za hranicemi parku. Braniš vidí problém v tom, že se peníze nedostávají ke konkrétním lidem, provozujícím například letní byty. Velké investice přicházejí zvenčí, a proto i zisky odcházejí mimo region.

Vojtěch Stejskal, který zastupuje ve stínové radě právníky, upozorňuje na další úskalí tvrdých opatření v nejcennějších lokalitách. Šumava není totiž chráněna pouze českým státem, ale mezinárodně. Zásahy do evropské sítě NATURA 2000, jíž je národní park součástí, musí projít odborným hodnocením vlivů na toto území. Stejskal také připomněl zákonnou povinnost Správy NP řídit se platným Plánem péče schváleným ministerstvem životního prostředí. Ten však v případě NP Šumava nyní zcela chybí.

„Záleží nám na tom, aby i nadále zazníval vědecký názor na to, jak se má s národním parkem zacházet,“ shrnul důvod vzniku uskupení jeho předseda Jakub Hruška, bývalý člen oficiální Rady národního parku. Podle jeho slov není stínová rada žádné organizované sdružení, ale jedná se o dobrovolnou iniciativu lidí zabývajících se oblastí Šumavy, otevřenou dalším členům.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související odkazy
Ekolist

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz