Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Děti Země sbírají kandidáty na titul Ropák 2004

24. 3. 2005 - Miroslav Patrik, Děti Země

Za Jihočeský kraj loni o ropáka soutěžili Jan Zahradník a Jiří Vlach

Děti Země vyhlašují třináctý ročník ankety o antiekologický čin Ropák roku a zároveň desátý ročník ankety o antiekologický výrok Zelená perla roku. Kandidáty do obou anket může do 31. března 2005 na jejich adresu posílat kdokoliv, pokud uvede jejich jména a důvod navržení, resp. citaci výroku. Formuláře pro vyplnění jsou na internetové stránce www.detizeme.cz/ropak. Výsledky budou zveřejněny v pátek 29. dubna na soirée v Brně.

Jihočeský kraj

„Loni se za Jihočeský kraj do finále dostali dokonce dva kandidáti, zástupce hejtmana Jiří Vlach a samotný hejtman kraje Jan Zahradník,” připomněl loňský ročník Miroslav Patrik z Dětí Země.

Jiří Vlach si své páté místo v ropácké anketě vysloužil za podporu výstavby mamutího střediska zimních sportů Chlum ve vojenském prostoru Boletice a za opakovanou snahu zabránit vyhlášení CHKO Novohradské hory. Hejtman Jan Zahradník se umístil na osmém místě, a to za zodpovědnost při prosazování lyžařského střediska Chlum a za prosazování dálnice D3 z Prahy do Českých Budějovic přes rekreační oblast Posázaví.

Loni za Moravskoslezský kraj soutěžil Pavel Schneider z Povodí Odry

„Loni byl jediným zástupcem kraje ve finále generální ředitel Povodí Odry Pavel Schneider za prosazování výstavby nové přehrady Nové Heřminovy, umístil se na šestém místě, připomněl předchozí ročník Miroslav Patrik z Dětí Země. Podle nich lze očekávat, že za Moravskoslezský kraj by mohl být letos do ankety Ropák roku nominován někdo za prosazení průmyslové zóny u Dolní Lutyně namísto evropské ptačí oblasti s chráněnými dravci.

Pardubický kraj loni s R35 zastupoval vicehejtman Michal Rabas

„Kraj loni ve finále zastupoval jen tehdejší zástupce hejtmana Michal Rabas s podporou silnice R35 v severní variantě, neboť ministr Libor Ambrozek se za povolení výjimky k zásahu do biotopů chráněných druhů rostlin a živočichů výstavbou plavebního kanálu u Přelouče do finále nedostal,” připomněl Miroslav Patrik z Dětí Země. Podle nich lze očekávat, že za Pardubický kraj může být na titul Ropák 2004 navržen někdo za trasování silnice R35 přes evropskou ptačí oblast Komárov a za snahu vybudovat obří spalovnu odpadů u Opatovic nad Labem.


Kandidáta na ropáka může navrhnout kdokoliv, když uvede jeho jméno, zaměstnání a ověřitelný důvod navržení, tzn. prosazovaní nějakého škodlivého záměru, vydání závažného rozhodnutí nebo hlavní podíl na realizaci nějaké „antiekologické“ stavby. To vše se musí vztahovat k roku 2004. Je také nutné napsat za jaké území je navržen - kraj, Prahu či přímo za celý stát. Důležité je poslat i písemné podklady, proč je kandidát navržen.

Kandidáta na perlu může opět navrhnout kdokoliv, když napíše jméno autora výroku, zaměstnání, přesnou citaci výroku, název zdroje a datum jeho zveřejnění. Mezi kandidáty nelze zařadit zástupce sdělovacích prostředků - publicisty a novináře. Cílem ankety je upozornit na výroky, které bagatelizují ochranu životního prostředí a přírody.

Titul „Ropák 2003“ získal poslanec za ČSSD Jaromír Schling za podání pozměňovacího návrhu k novele zákona č. 114/1995 Sb. o vnitrozemské plavbě, který označuje modernizaci vodní cesty na Labi a na Vltavě paušálně za veřejný zájem, a to bez ohledu na to, zda řeky protékají chráněným územím, dále za podporu výstavby dvou jezů na dolním Labi podáváním pozměňovacích návrhů ve sněmovně, za opakovaný návrh na zrušení Ministerstva životního prostředí a za podporu zákona o výstavbě dálnic a rychlostních silnic, i když nesplní svůj cíl, tj. urychlení výstavby těchto komunikací.

Vítězem ankety „Zelená perla 2003“ se stal starosta Horních Tošanovic a koordinátor Iniciativy R48 Petr Martiňák, který pro Týdeník Frýdecko-Místecko (z 9. 12. 2003) předložil návrh, jak zamezit migraci zvěře přes rychlostní silnicí R48 na Ostravsku i bez výstavby přechodů pro zvěř nad silnicí: „Myslím, že neexistuje jen přirozená migrace, ale i umělá. Těch pár medvědů či vlků by se tedy dalo podle mého názoru čas od času přepravit do jiných oblastí.“

Galerie ropáků za dvanáct ročníků
1992 = Július Binder (ředitel bratislavského podniku Vodohospodářská výstavba)
1993 = Václav Klaus (předseda české vlády) a Vladimír Dlouhý (ministr průmyslu a obchodu)
1994 = František Benda (ministr životního prostředí)
1995 = František Malý (přednosta Okresního úřadu v Berouně)
1996 = Josef Kupec (podnikatel brněnské firmy INVESTprojekt s. s r. o.)
1997 = Stanislav Novotný (generální ředitel Povodí Morava, a. s. v Brně)
1998 = Miroslav Grégr (ministr průmyslu a obchodu)
1999 = Jiří Drda (poslanec a předseda představenstva liberecké firmy Termizo, a. s.)
2000 = Josef Běle (náměstek ministra životního prostředí)
2001 = Miroslav Beneš (poslanec a místopředseda ODS)
2002 = Pavel Švarc (gen. ředitel a předseda představenstva Unipetrolu, a. s. a předseda představenstva Spolany, a. s.)
2003 = Jaromír Schling (poslanec)

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související články

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz