Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Češi chtějí sázet. Na jaře přibudou stromy na 24 místech republiky

24. 2. 2011 - BRNO [Econnect]

Nadace Partnerství opět rozdělila více než 375 tisíc korun na jarní výsadby stromů. Lidé budou sázet celkem na 24 místech republiky, nejčastěji v kraji Vysočina. Počty stromů, především ovocných, se navýší zejména v blízkosti polních cest a veřejných komunikací. Na podzim, dne 28. října 2011, nadace dokonce připravuje pokus o mezi/národní rekord v sázení stromů.

Od roku 2004 se díky grantům Nadace Partnerství podařilo v České republice vysadit téměř 40 tisíc kusů stromů a keřů. Pokud by se všechny tyto dřeviny uspořádaly do jedné řady, vznikla by dlouhá alej, která by mohla lemovat například cestu z Brna až do Karlových Varů. „Zájem o sázení je stále vysoký, lidé si čím dál častěji uvědomují důležitost stromů v krajině. Chtějí vylepšit vzhled své vesnice a jejího okolí, ale také rádi využijí stromů jako ochrany před větrem nebo prachem a hlukem ze silnice,“ uvádí Ivana Adámková z Nadace Partnerství a dodává, že společnou výsadbu stromů zároveň využívají k posílení společenských vztahů v obci i mezi obcemi a upevnění vazby lidí k místu.

Na jaře bude široká veřejnost, od rodin s dětmi, přes žáky až pod důchodce, vysazovat aleje a stromořadí. Obnoví se také dřeviny ve starých obecních sadech, areálu mateřské školy a víceúčelového sportoviště, v okolí kostela, kaple nebo vodních ploch a toků. Sázet se budou původní druhy stromů, například duby, lípy, třešně, jabloně nebo ořešáky, kterým vyhovují podmínky české krajiny, a proto jsou odolnější vůči povětrnostním vlivům, chorobám a škůdcům.

Další příležitost k získání peněz na výsadbu stromů se zájemcům o výsadbu naskytne v červenci, kdy budou moci opět žádat o tzv. Malý grant. Podpoření žadatelé, ale také další jedinci, skupiny přátel, sdružení, firmy i celé obce se budou moci připojit k pokusu o rekord v sázení, jestliže stanoví datum výsadby na 28. října.

Nadace Partnerství pomáhá lidem, aby chránili a zlepšovali svoje životní prostředí. Poskytuje jim k tomu granty, odborné znalosti i služby a inspiraci ze zahraničí. Podporuje výsadbu stromů, ochranu přírody, šetrnou dopravu a turistiku, využívání obnovitelných zdrojů energie a kvalitní veřejná prostranství. Během 20 let své existence podpořila prostřednictvím nadačních příspěvků ve výši přes 238 miliónů korun 2 722 projektů. Společně se čtyřmi sesterskými nadacemi v Bulharsku, Maďarsku, Rumunsku a na Slovensku je součástí asociace Environmental Partnership Association.

Malé granty vyhlašuje Nadace Partnerství ve spolupráci se Státním fondem životního prostředí a Ministerstvem životního prostředí. Nadační příspěvky směřují na jarní a podzimní výsadbu stromů. Jejich cílem je zkvalitnění životního prostředí a zapojování široké veřejnosti do sázení. Maximální výše grantu je 20 tisíc korun.

Ubývání biodiverzity neboli rozmanitosti rostlinných a živočišných druhů je jedním z nejvážnějších globálních problémů současnosti. Největší negativní změny jsou pozorovány v některých rozvojových zemích, zejména v oblasti tropického pásma. Snižování biodiverzity se však nevyhýbá ani České republice. Přestože je česká příroda charakteristická svou vysokou druhovou i krajinnou rozmanitostí, mnoho druhů rostlin a živočichů patří mezi kriticky nebo silně ohrožené. Nadace Partnerství se snaží svými aktivitami na tento negativní trend upozornit.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz