Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ptákem roku 2011 je strnad obecný

1. 2. 2011 - PRAHA [Econnect]

Česká společnost ornitologická vyhlásila ptákem roku 2011 strnada obecného. Strnad je široce rozšířeným druhem, jehož zpěv je spojen hlavně s parnými léty uprostřed polí. Bohužel časem nemusí být tak samozřejmý jako dnes. I strnad patří mezi ubývající druhy, u nás stejně jako v celé Evropě. Na vině je zřejmě způsob, jakým využíváme krajinu, hlavně vysoká intenzita zemědělství podporovaná Společnou zemědělskou politikou Evropské unie.

„Strnada jsme vybrali jako široce rozšířený druh, jehož výskyt na každé mezi bereme jako samozřejmost,“ objasňuje důvody výběru letošního ptáka roku Zdeněk Vermouzek, ředitel České společnosti ornitologické. „Za posledních 30 let se ale jeho početnost u nás snížila o půl až jeden milion jedinců. Tento úbytek ilustruje, k čemu dochází všude v zemědělské krajině Evropy.“

Za úbytkem početnosti strnadů stojí zřejmě vysoká intenzita zemědělství, které je z velké části založeno na umělých hnojivech a herbicidech. Vzniká tak sterilní krajina, která sice produkuje žádané suroviny, ale neposkytuje místo k životu broukům, motýlům, ptákům ani dalším obyvatelům přírodního prostředí. Tento způsob hospodaření podporuje EU prostřednictvím Společné zemědělské politiky, jejíž reforma je proto jednou z priorit, kterým se ČSO a BirdLife International intenzívně věnuje.

„Způsoby, jak strnadovi pomoci, známe,“ říká Václav Zámečník, zemědělský specialista ČSO. „Prokázaný je třeba příznivý dopad agroenvironmentálního titulu Biopásy. Nyní je třeba nastavit přidělování zemědělských dotací tak, aby tento a podobné programy využívalo mnohem více zemědělců.“

Strnad obecný je pták zhruba velikosti vrabce. Nejtypičtějším znakem samců je citrónově zbarvená hlava a žlutavá spodina těla, rozsah žluté barvy je značně variabilní. Při odletu na ocase nápadně zasvítí bílé okraje. Na jaře a v létě na sebe ale nejspíš upozorní opakovaným jednoduchým zpěvem, který bývá přepisován typicky česky nepřejícně „Kéž by si, sedláčku, chcíp‘“.

Právě zpěv strnadů je objektem zájmu letošní akce pro veřejnost, neboť se zdá, že přes Česko by mohla vést hranice mezi dvěma strnadími nářečími. Zmapovat se je pokusí odborníci z ČSO a Karlovy Univerzity s pomocí nahrávek, k jejichž zasílání vyzývají. Podrobnosti jsou uvedeny na webu www.birdlife.cz/strnad.html.

Kampaň Pták roku

Kampaň Pták roku organizuje Česká společnost ornitologická (ČSO) od roku 1992. Současně s vyhlášením ptáka roku je vydávána i stejnojmenná brožura, obsahující základní informace o životě vybraného ptačího druhu, o jeho příbuzných i o ohrožení, kterým je vystaven. Součástí bývají i rady, jak může každý ptákovi roku pomoci.

Na vydání brožury Strnad obecný – Pták roku 2011 se podíleli: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, Vojenské lesy a statky ČR, s.p., Národní park České Švýcarsko, Ochrana fauny ČR, ZOO Hodonín, ORNIS Muzea Komenského v Přerově, Národní park Podyjí, CHKO Pálava a členové ČSO.

Česká společnost ornitologická (založena 1926) je občanské sdružení profesionálních i amatérských ornitologů a milovníků přírody, spolupracující v rámci mezinárodního sdružení BirdLife International s podobně zaměřenými organizacemi z celého světa. ČSO vede vlastní projekty výzkumu a ochrany ptáků, vydává odborný časopis Sylvia a barevný magazín Ptačí svět. Pro veřejnost pořádá přednášky a exkurze včetně Vítání ptačího zpěvu (začátkem května) a Evropského festivalu ptactva (první víkend v říjnu). Do svých řad vítá další zájemce.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

3. 2. 2011

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Informační partner oblasti Životní prostředí

Ekolist
Deník o životním prostředí

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz