Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Bém zřejmě prohrál sázku s Auto*Matem. Blanka polyká miliardy navíc

13. 9. 2010 -, Econnect

Navlékne primátor Prahy a čerstvý poslanec parlamentu Pavel Bém montérky? Iniciativa Auto*Mat není tak přísná a tvrdí, že by stačila oranžová vesta. Konkrétně vesta pořadatele pouliční slavnosti Zažít město jinak. Primátor Bém se v listopadu 2008 vsadil s Auto*Matem o to, že cena tunelového komplexu Blanka nepřesáhne částku 21 miliard, za niž ji ve veřejné soutěži získal Metrostav. A to zřejmě neměl dělat. Blanka se totiž prodražila a Auto*Mat nyní trvá na tom, aby Bém dostál svému slibu a odpracoval 50 hodin veřejně prospěšných prací.

„Z veřejně dostupných informací vyplývá, že slíbenou cenu tunelu Blanka nelze dodržet. Přesně toho jsme se obávali – že tato dálnice bude vysávat městský rozpočet a blokovat důležité investice,“ říká Michal Křivohlávek z iniciativy Auto*Mat. „Primátor Bém se Blanky zastával a zaručil se, že cena neporoste. Protože věříme, že je čestným mužem, vyzvali jsme ho, ať nám přijde pomáhat při festivalu Zažít město jinak, čímž si odpracuje 10 hodin veřejně prospěšných prací z celkem 50, o které se s námi vsadil,“ dodal Křivohlávek.

Pokud by primátor chtěl tvrdit, že se tunel Blanka neprodraží, žádá Auto*Mat o neprodlené zveřejnění aktuálního rozpočtu stavby, který v tuto chvíli není k dispozici.

Podle iniciativy Auto*Mat je hlavním důkazem o prodražení stavby zpráva magistrátního Odboru městského investora, přednesená na zasedání Výboru dopravy pražského zastupitelstva v únoru letošního roku. Vyplývá z ní prodražení o 730 milionů korun. Další náklady mohl způsobit třetí propad tunelu Blanka, k němuž došlo u Ministerstva kultury v červenci.

Auto*Mat zveřejnil na svých webových stránkách již před časem výzvu Pražanům, aby navrhli, jak padesát hodin primátorova času využít k všeobecnému prospěchu. Návrhy Auto*Mat průběžně zveřejňuje. Pokud primátor přijme nabídku Auto*Matu a bude deset hodin koordinovat pořadatelskou službu festivalu Zažít město jinak, nechá pražská iniciativa o využití jeho zbylých čtyřiceti hodin hlasovat Pražany.

Svůj tip na práci pro primátora můžete Auto*Mat u zanechat i vy na stránce: http://www.auto-mat.cz/2010/04/pane-primatore-pomozte-zlepsit-zivot-v-praze/

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz