Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Dokument 7915 km se vydává po stopách dakarské rally

23. 7. 2010 - PRAHA [Econnect]

Cenami ověnčený filmař Nikolaus Geyrhalter se vydává s natáčením vynikajícího dokumentu 7915 KM na vzrušující cestu z Evropy do Afriky po stopách věhlasné dakarské rallye, každoroční terénního závodu pro amatéry i profesionály. Tento nekonvenční film se zabývá morálkou a etikou, každodenními starostmi a obavami, ale i sny o blízké budoucnosti. Rovněž se zajímá o evropské názory a předsudky vůči Afričanům a naopak. Snímek uvádí v pondělí 26. července od 20:30 kino Světozor v Praze.

Stejně jako režisérova předchozí díla, i 7915 KM upírá neobytně zkoumavý pohled na vše, co se v něm objeví. V roce 2007 strávil Geyrhalter se svým štábem šestnáct týdnů na trati právě proběhnuvšího závodu. Film je ale především o lidech, se kterými se filmaři na krajích cest setkali, o obyvatelích zbídačených zapomenutých vísek, živořících v této vyprahlé nehostinné zemi. Nedlouho po začátku filmu se posádka ocitá na tisícím devátém kilometru rallye. Kamera s vysokým rozlišením zasazená v poušti vystavuje na odiv ukázkové záběry úchvatné marocké krajiny. Jemně zvlněné stopy pneumatik vedou k pásmu hor a širokoúhlý pohled kamery se upíná do dáli.

Na 3478. kilometru se filmový štáb ocitá v Saharské republice, kde pár pohraničních vojáků pokuřuje v džípu nacpaném zbraněmi. Jsou pod dohledem OSN - právní postavení tohoto území se po odchodu Španělů nikdy nevyjasnilo. Pohled Geyrhalterovy kamery se přesouvá na místní na muže, ženy a děti, kteří mluví o svých dojmech z rallye, a v neposlední řadě také o svém každodenním životě, který se dostal do popředí právě díky tomuto závodu.

Ke konci filmu rallye samotné ustupuje do pozadí a slouží spíše jako kulisa zdůrazňující tísnivé skutečnosti o zemích a lidech žijících na pokrajích závodní trasy. Do kontrastu se svobodou a nonšalancí evropských závodníků jsou postaveni tito Afričané, kteří sní o útěku za lepším životem do Evropy. Mnozí obyvatelé tohoto regionu doufají, že se jim podaří obejít právní omezení a riskují životy při pokusech přeplavat moře v chatrných člunech. To se však podaří jen hrstce vyvolených.

Partnerem večera je Rakouské kulturní fórum v Praze.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz