Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Průvodce pro zelenější festivaly pokřtí kapela United Flavour

16. 7. 2010 - PRAHA [Econnect]

Průvodce pro zelenější festivaly pokřtí v pátek 16. července na festivalu Mighty Sounds hudební skupina United Flavour. Průvodce vydaný občanským sdružením Konopa je praktickým pomocníkem pro promotéry hudebních festivalů a dalších kulturních akcí, kteří je chtějí pořádat s ohledem na životní prostředí, místní obyvatele i návštěvníky. „Festivaly mohou být místem, kde se jednoduchá a funkční řešení uvádí do praxe, kde tisíce lidí mohou pochopit, co znamená udržitelnost,“ říká jeho autor Michal Ruman.

Průvodce pro zelenější festivaly klade důraz na šetrné postupy při hospodaření s vodou, odpady, energiemi, při nakupování nebo práci s lidmi. Na 100 stránkách nabízí tato barevná publikace vydaná v tištěné podobě i elektronicky také pohled do zákulisí ukázkových „zelenějších“ festivalů ve Velké Británii, Francii nebo Norsku. Uplatňují se tu také čerstvé zkušenosti z pilotních festivalů, mj. z 10. Reggae Meetingu.

Vydání publikace je závěrečným výstupem mezinárodního projektu „Podpora udržitelné spotřeby „ozeleňováním“ kulturních festivalů“. Ten sdružil ekologické organizace z České republiky, Slovenska a Maďarska, které během jednoho roku ukazovaly návštěvníkům festivalů i jejich promotérům, že je možné spojit zábavu s péčí o životní prostředí. Reagoval přitom na zvýšený zájem festivalů a jejich organizátorů o k přírodě i lidem přátelské techniky. Čeští promotéři se nad tématem sešli hned dvakrát spolu se zástupci ekologicky orientovaných firem a neziskových organizací u kulatých stolů, kde hledali optimální model budoucí spolupráce.

„Je stále více těch, kteří nechtějí být lhostejní k okolnímu prostředí, k planetě a životu na ní. Kteří se nechtějí podílet na jejím pokračujícím drancování a na ničení krásných míst, kteří chtějí ušetřit přírodní i vlastní zdroje. Ekologie je pro stále více lidí v módě, je to ale také cesta jak zvyšovat pohodlí návštěvníků - nabídnout pěkné, bezpečné prostředí, dobré jídlo, zábavu i inspiraci,“ přibližuje motivy pro realizaci projektu Michal Ruman.

„Cílem „ozeleňování“ kulturních akcí by vedle zmenšování ekologické stopy, snižování emisí skleníkových plynů, spotřeby zdrojů či produkce odpadu totiž mělo být hlavně utváření prostoru zajišťujícího pomocí přírodních a nejlépe místních surovin a energií komfort všem příchozím, místa, kde je možné rozvíjet kvalitní a otevřené mezilidské vztahy, sdílet radost, respektovat a uctívat druhé i okolní přírodu,“ uzavírá Ruman.

Vydání průvodce a celý projekt Podpora udržitelné spotřeby „ozeleňováním“ kulturních festivalů (anglicky Engaging the public through sustainable festivals) finančně podpořila Nadace Partnerství a International Visegrad Fund.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz