Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Greenpeace zveřejnilo dokument s „úspěchy“ ČEZ, jimiž se firma raději nechlubí

29. 6. 2010 -, Econnect

Greenpeace ČR dnes, v den konání valné hromady ČEZ, zveřejnilo dokument "ČEZ – Falešný hráč evropského významu". Ten shrnuje hlavní případy ovlivňování české i evropské politiky tímto polostátním kolosem, jeho vazby na většinu koaličních i opozičních stran i jeho sebevědomé obcházení či ohýbání zákonů. Přímo na valné hromadě pak aktivisté předali představenstvu ČEZ petici „Nechceme šrot v Prunéřově“, již podepsalo téměř tři a půl tisíce lidí z Chomutova a přilehlých obcí.

Dnes zveřejněný dokument ukazuje, jak úspěšná byla firma při prosazování svých zájmů. Navzdory tomu, že jsou to zájmy často špinavé, dokáže vedení společnosti efektivně zařídit, aby znečišťovatel neplatil, nýbrž vydělával. Ekonomický úspěch ČEZ totiž dosud stojí především na ekologickém dumpingu – ČEZ skvěle vydělává na vývozu špinavé elektřiny z uhelných a jaderných elektráren, zatímco vzniklé škody na zdraví a životním prostředí nesou místní lidé a stát. Snahou ČEZ je tudíž zabránit zpoplatnění těchto ekologických škod a čeští politici (zejména v tom vynikají představitelé ODS, ČSSD a KSČM) hájí tyto špinavé zájmy, jak při projednávání evropské legislativy v Bruselu, kde ČEZ aktivně lobbuje a podkopává evropské klimatické cíle i unijní legislativu o průmyslovém znečištění, tak i v Praze.

„Žádný jiný český podnik se nemůže pochlubit tím, že by se na jeho povel stavělo do pozoru tolik poslanců vládních i opozičních stran. Bez nadsázky se dá říct, že v minulé sněmovně měl ČEZ největší poslanecký klub, jenž šel napříč politickými stranami. Pak ovšem nemůže být divu, že prokázané kontakty čelních politiků s vedením společnosti či zbohatnutí úředníků zastupujících stát v dozorčí radě ČEZu dosud nikomu nepoškodily politickou kariéru,“ prohlásil Jiří Tutter, výkonný ředitel Greenpeace ČR.

Cílem ČEZ v uplynulém období bylo vyrobit a vyvézt do ciziny co nejvíce elektřiny, ušetřit na omezování znečišťování, zabránit prodeji emisních povolenek v aukcích, kontrolovat a řídit tuzemské politiky, přeplácet své manažery a dosazovat své lidi na klíčové posty. Dařilo se mu to na výbornou: prosadil si schválení nadhodnoceného Národního alokačního plánu českých emisí oxidu uhličitého, a vydělal tak miliardy korun, aniž by hnul prstem; poslanci a senátoři v době vrcholící ekonomické krize v jeho prospěch okradli státní rozpočet o dalších téměř 70 miliard korun, když mu loni formou přílepku darovali emisní povolenky zdarma až do roku 2020.

Dalším typickým příkladem takového „úspěchu“ bylo nedávné schválení polovičaté modernizace elektrárny Prunéřov Ministerstvem životního prostředí. Greenpeace ve spolupráci s Ekologickým právním servisem již od roku 2008 upozorňují na to, že projekt předložený ČEZem nesplňuje zákonné požadavky a v případě realizace bude znamenat navíc milióny tun spáleného uhlí a emisí skleníkových plynů. Projekt ČEZu přesto dostal zelenou, a to ihned poté, kdy byla na post ministryně životního prostředí instalována bývalá mluvčí hnědouhelných elektráren ČEZ, Rut Bízková.

"Vznikající vláda se zaklíná bojem proti korupci a klientelismu. Je to dobře, ale sluší se začít u sebe. Trojkoalice by proto měla jasně deklarovat, že další čtyři roky už nebude ČEZ řídit vládu, ale vláda začne řídit ČEZ. Budoucí ministři by měli popsat, jak chtějí nezdravý vliv firmy na rozhodování úřadů i politiku omezit. Bez výměny současného managementu to ale nejspíš nepůjde," konstatoval dnes vedoucí energetické a klimatické kampaně Greenpeace Jan Rovenský.

Greenpeace hodlá dnes zveřejněný dokument přeložit a šířit i v zahraničí, a to zejména do zemí, do kterých by ČEZ mohl své klientelistické a korupční metody vyvážet. (5) „Zjistili jsme, že za českými hranicemi se o korupčním a klientelistickém chování ČEZu kupodivu příliš neví. Chceme proto tamní veřejnost, média i politiky varovat,“ doplnila Lucie Jakešová, tisková mluvčí Greenpeace ČR.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související odkazy
Greenpeace ČR

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz