Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Španělsko: Opatření proti teroristům porušují lidská práva

9. 2. 2005 -, Human Rights Watch/Econnect

Španělsko má právo bojovat proti terorismu prostřednictvím svojí justice, avšak současná opatření namířená proti teroristům porušují základní lidská práva osob podezřelých z teroristických útoků. Ve zprávě nazvané “Setting an Example?: Counter-Terrorism Measures in Spain” tato fakta zveřejnila organizace pro lidská práva Human Rights Watch (HRW).

Tato zpráva analyzuje aspekty španělského trestního práva a procedury, které nesplňují závazky vůči mezinárodní legislativě týkající se lidských práv. Problematické praktiky zahrnují používání samovazby, utajená soudní jednání, omezování práva na právníka během počáteční fáze zadržení a dlouhodobé zadržování před začátkem soudního procesu.

Zpráva je zaměřená na analýzu kauzy týkající se členů údajné buňky al-Kajda a na vyšetřování ničivých pumových útoků v Madridu v březnu 2004. Na rozdíl od Spojených států a Velké Británie, kde jsou osoby podezřelé z terorismu zadržovány na neomezeně dlouhou dobu bez soudu, řešilo Španělsko hrozbu terorismu téměř vždy v rámci svého trestněprávního systému. Španělsko se také vždy považovalo za vůdčí stát v boji proti terorismu s ohledem na lidská práva.

Pumové útoky na vlaky v Madridu 11. března zdůraznily hrozbu terorismu v Evropě. Teroristické útoky jsou obrovským porušováním lidských práv, avšak španělské vyšetřování těchto útoku a osob podezřelých z členství v al-Kajdě zvýrazňuje další hrozbu – erozi základních lidských práv v boji proti terorismu.

Španělská protiteroristická opatření, která původně vznikla jako odpověď na násilí baskických separatistů, zásadně omezují práva podezřelých po zatčení. Podezřelí mohou být drženi v samovazbě – bez možnosti kontaktovat svého právníka či členy rodiny – až po 13 dní. Před listopadem 2003 bylo maximum 5 dní. Podezřelí jsou během této doby přidělení právnímu zástupci, avšak nemohou s ním hovořit o samotě. To činí z právníků jen o málo více než tiché svědky a obhajobu extrémně obtížnou.

Doba přípustného zatčení bez soudu je také důvod k obavám: podezřelí z terorismu mohou být drženi ve věznici až po 4 roky než dojde k soudnímu přelíčení. Jejich vazba podléhá vysoce restriktivnímu režimu, který velmi omezuje kontakty s ostatními vězni a dobu strávenou mimu celu.

V době březnových útoků HRW označilo pumové atentáty jako „útok na základní principy respektu vůči životu občanů“ a vyjádřilo svojí soustrast obětem a pozůstalým a celému Španělsku.

„Oběti strašlivých březnových pumových atentátů a všechny oběti terorismu mají právo vidět pachatele stát před soudem,“ řekl Rachel Denber, výkonná ředitelka pobočky HRW pro Evropu a Střední Asii. „Španělsko má povinnost chránit své občany před podobnými útoky, avšak také má povinnost současně respektovat základní lidská práva, což se týká i těch, kteří jsou obvinění z terorismu.“

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související tisk. zprávy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!

Informační partneři oblasti Lidská práva

Infoservis společnosti Člověk v tísni
Infoservis
MOST PRO LIDSKÁ PRÁVA
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz