Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Hnutí Duha: Vláda ubírá peníze recyklaci

16. 11. 2009 - PRAHA [Econnect/Hnutí Duha]

Návrh seškrtat peníze na recyklaci odpadu, který dnes schválila vláda, podle Hnutí Duha zvýší český dovoz surovin i ekologické škody. Ministři rozhodli o narychlo připravené změně státního plánu nakládání s odpady. Schválili, že vláda povolí dotace kontroverzním spalovnám – a přesune na ně část peněz z evropských fondů, které původně vyčlenila na recyklaci a snadnější třídění odpadu.

Ekologická organizace také připoměla, že podle propočtů ministerstva životního prostředí plánovaná stavba spaloven namísto recyklace také rodinám zdraží svoz popelnic.

Ministerstvo nechalo udělat studii, jež porovnávala investice do recyklace se stavbou spaloven. Spočetla, že recyklační řešení má nižší investiční i provozní náklady a více ubere odpadků na skládkách [1]. Přesto Mikův úřad nyní plánuje dotovat spalovny. Hnutí DUHA poukázalo, že návrh, který ministr životního prostředí ve vládě prosadil, navíc neprošel žádným veřejně přístupným ekonomickým ani ekologickým hodnocením.

Změna vznikla pod silným politickým nátlakem hejtmanů z několika krajů, kteří chtějí spalovny stavět. Stavba zařízení na likvidaci 100 000 tun odpadu bude stát zhruba 2,5 miliardy korun.

Plán doposud počítal s rychlým zvyšováním recyklace na úroveň úspěšných evropských zemí. Na skládkách a ve spalovnách končí miliony tun kvalitních, recyklovatelných surovin. Ale každou tunu, kterou vyhodíme nebo spálíme, musíme někde vytěžit, vykácet nebo vydolovat.

Recyklace komunálního odpadu v České republice činí pouze 20 % – zatímco v sousedním Německu až třikrát více. Popelnice totiž stojí před každým domem, ale k barevným kontejnerům na třídění to průměrná domácnost má přes 100 metrů daleko. Zelené odpadky z kuchyní a zahrad, které tvoří nejtěžší část odpadu, lze třídit jen v několika městech.

Hnutí DUHA proto navrhlo a prosazuje změnu zákona o odpadech, jež pomůže recyklaci a usnadní třídění. Nezbytné jsou i granty obcím a městům, které však vláda chce seškrtat, aby mohla dotovat spalovny.

Petr Machálek, ředitel Hnutí DUHA, řekl: “Vláda neschválila jen dotace pro spalovny. Schválila hlavně seškrtání peněz na recyklaci, které na podporu spaloven přesune. Pro domácnosti to bude dražší, protože mamutí spalovny mají větší investiční i provozní náklady než dobrá recyklace. Spalovny pohltí statisíce tun recyklovatelných surovin, takže budeme muset těžit, kácet a dolovat a také importovat další a další. Každá ze spaloven bude stát asi dvě a půl miliardy. Ministerstva by měla hlavně rychle připravit nový zákon o odpadech, který zajistí, aby třídit bylo nejen správné, ale také snadné, a postupně zvedne recyklaci na úroveň Německa.“


-red-


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz