Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Člověk v tísni vysílá na Sumatru pohotovostní lékařský tým

5. 10. 2009 -, Econnect/Člověk v tísni

Společnost Člověk v tísni vysílá na indonéský ostrov Sumatra, který zasáhly dvě vlny silných zemětřesení, svůj pohotovostní lékařský tým. Na začátku příštího týdne vyrazí na místo první skupina dvou lékařů se zdravotní sestrou, která budou působit v Padangu, hlavním městě Západní Sumatry, a jeho okolí. Už v sobotu do Indonésie odlétá zkušená koordinátorka, která bude zajišťovat rozdělování humanitární pomoci přímo na místě. V oblasti také pracují partnerské humanitární organizace z mezinárodní sítě Alliance 2015. Na pomoc obětem zemětřesení vyhlásil Člověk v tísni veřejnou sbírku SOS Sumatra, na kterou lze přispět převodem na účet 4810 4810/0300 nebo zasláním dárcovské SMS ve formě „DMS Sumatra“ na číslo 87777.

Zemětřesení si podle posledních informací vyžádalo už 1100 lidských životů, stovky dalších lidí však stále zůstávají zavaleny v troskách či jsou nezvěstné. Jejich hledání a dopravu potřebného vybavení do menších měst a vesnic ztěžuje zničená infrastruktura a vytrvalý déšť. „Dosud probíhají vyprošťovací práce, ale naděje na přežití pod sutinami rapidně klesají. V oblasti je akutní nedostatek lékařské péče. Vše navíc komplikuje hustý déšť. Po domluvě s krizovým centrem v Padangu a na základě zpráv z terénu jsme se rozhodli vyslat lékařský pohotovostní tým, připravený pro zasahovaní po živelných katastrofách“ uvedl Ondřej Zapletal, koordinátor pomoci v Indonésii, který je v kontaktu se spolupracovníky na místě.

Člověk v tísni se chce zaměřit také na pomoc obětem zemětřesení ve venkovských regionech severně od Padangu. Kromě hlavního města regionu zemětřesení významně poničilo i Pariaman, sedmdesátitisícové město ležící 50 kilometrů severně, a okolní vesnice. „Situace v Pariamanu je podobně vážná jako v hlavním městě provincie Padang. Přes Padang ale proudí pomoc z celé země i ze světa, menší města a vesnice jsou více odřízlá, kvůli komplikované dopravě a nejsou tolik na očích veřejnosti. V Pariamanu vůbec není nemocnice. I proto se na tyto oblasti chceme zaměřit,“ vysvětlil Ondřej Zapletal, koordinátor pomoci v Indonésii, který je v kontaktu se spolupracovníky na místě.

Člověk v tísni už na okamžitou pomoc také uvolnil 500 000 Kč ze svého humanitárního fondu Klub přátel. Do Indonésie vysílá zkušenou zaměstnankyni, která na místě začne organizovat místní dobrovolníky a nákup humanitární pomoci. „Půjde zejména o léky, jídlo, vodu a přístřeší,“ uvedl Jan Mrkvička z vedení humanitární sekce Člověka v tísni. O navazujících krocích rozhodne organizace na základě informací z místa.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související odkazy
Člověk v tísni

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz