Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ekocentrum zaslalo městu podněty občanů k dopravě

2. 10. 2009 - PRAHA [Econnect]

Podněty občanů týkající se neautomobilové dopravy v Příbrami, které Ekocentrum Zelená pumpa získalo v rámci pořádání Dne bez aut, byly zaslány místostarostovi Černému. Z necelé dvacítky důležitých podnětů se většina týká problematiky chodců, ale nechybí ani „vylepšováky“ v oblasti cyklostezek.

Nedávno se v Příbrami konal Den bez aut. Uspořádalo ho Ekocentrum Zelená pumpa za podpory města Příbram a Norských fondů prostřednictvím Nadace rozvoje občanské společnosti. Den bez aut, který se slaví po celém světě, a jehož cílem je dát prostor neautomobilovým aktivitám a zájmům ve městech, se konal na náměstí 17. listopadu a přitáhl asi 300 lidí.

Mezi atrakcemi na náměstí byla výstava fotografií příbramských občanů, která mapovala nebezpečná či nepříjemná místa pro neautomobilovou dopravu, a také Zeď nářků, na kterou mohli návštěvníci Dne bez aut psát své podněty a postřehy na stejné téma. Ekocentrum tyto podněty utřídilo a 2.10. zaslalo elektronicky panu místostarostovi Černému. Město má nyní k dispozici necelou dvacítku relevantních podnětů, které mohou přispět ke zlepšení situace chodců a cyklistů v Příbrami.

Mezi podněty se v oblasti cyklodopravy setkáme zejména s nevhodným umístěním cyklotrasy na chodníku (tam, kde by bylo lepší vést jí po silnici), chybějícím upozorněním pro automobilisty, že na přechod může vjet cyklista (neboť má také zelenou), zasahováním laviček do cyklostezky (a tím ohrožováním občanů i cyklistů) anebo také nevhodně položenými kanály. Chodci upozorňovali na chybějící přechody pro chodce na několika místech v Příbrami, krátkou dobu zelené na semaforu u OC Skalka a také na nekvalitní povrch chodníků.

„Problematikou dopravy a jejích dopadů na životní prostředí a společnost se zabýváme dlouho a jsme moc rádi, že se nám podařilo aktivizovat obyvatele Příbrami, aby přispěli se svými nápady a podněty do diskuse se zástupci Města Příbram. Jsou to koneckonců právě oni, kteří každodenně prožívají město pěšky či na kole, a mohou kompetentně upozornit na detaily, které někomu jinému mohou zůstat skryty. Pokud si město stanoví jako prioritu zlepšit a zpříjemnit podmínky pro pěší a cyklistickou dopravu v Příbrami, zaručeně se začnou i mnozí automobilisté více pohybovat vlastní silou a ve městě tak začne klesat automobilová zátěž,“ vysvětlila Linda Klvaňová za Ekocentrum Zelená pumpa.

Všechny podněty jsou k dispozici na www.zelenapumpa.cz.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Informační partner oblasti Životní prostředí

Ekolist
Deník o životním prostředí

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz