Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Jaké to je žít bez zraku a sluchu? Zkuste si na vlastní kůži v sobotu v Zoo Praha!

28. 4. 2009 - PRAHA [LORM - Společnost pro hluchoslepé]

Návštěvníci pražské zoo mají ojedinělou možnost si první květnovou sobotu u zeber u Afrického domu vyzkoušet, jaké to je se orientovat sám v prostoru bez zrakové a sluchové kontroly pomocí červenobílé hole. Speciální Červenobílý den pořádá 2. května od 10 do 16 hod. občanské sdružení LORM – Společnost pro hluchoslepé.

„V ten den budou naši dobrovolníci nabízet návštěvníkům zoo malou červenobílou propisku za symbolickou cenu 25 korun v rámci veřejné sbírky Červenobílé dny,“ přibližuje akci její organizátorka ze sdružení LORM, Bc. Hanka Dvořáková. „Současně však chceme zájemcům nabídnout možnost se zážitkovou formou něco více dozvědět hluchoslepotě a principech průvodcovství, děti si u našeho stánku budou moci namalovat červenobílou zebru,“ dodává.

Dokážete si představit, že se Vám náhle začne zhoršovat zrak a sluch? Léta máte sluchovou ztrátu kompenzovanou sluchadlem a náhle, následkem nemoci, přijdete i o zrak? Navázat kontakt Vám bude najednou připadat jako velmi obtížné, informace z okolí budou útržkovité, bez zrakové a sluchové kontroly začnete ztrácet kontakt s realitou. Jak si v takové situaci dokážete udržet práci a svoji nezávislost a samostatnost? Uvařit si, dojít si sám nakoupit anebo jen taková banalita jako najít si druhou ponožku se může najednou jevit jako obrovský problém. Vaše závislost na podpoře druhých se začne prohlubovat.

Návštěvníci pražské zoo mají ojedinělou možnost si první květnovou sobotu u zeber u Afrického domu vyzkoušet, jaké to je se orientovat sám v prostoru bez zrakové a sluchové kontroly pomocí červenobílé hole. Speciální Červenobílý den pořádá 2. května od 10 do 16 hod občanské sdružení LORM – Společnost pro hluchoslepé. „V ten den budou naši dobrovolníci nabízet návštěvníkům zoo malou červenobílou propisku za symbolickou cenu 25 korun v rámci veřejné sbírky Červenobílé dny,“ přibližuje akci její organizátorka ze sdružení LORM, Bc. Hanka Dvořáková. „Současně však chceme zájemcům nabídnout možnost se zážitkovou formou něco více dozvědět hluchoslepotě a principech průvodcovství, děti si u našeho stánku budou moci namalovat červenobílou zebru,“ dodává.

Organizátoři akce se snaží upozornit veřejnost na toto jedinečné postižení, které se vyznačuje souběžným postižením zraku a sluchu různého stupně. Hluchoslepota se objevuje v kombinaci úplné nebo částečné ztráty sluchu a zraku a může být vrozená nebo získaná následkem nemoci, úrazu či v důsledku vyššího věku.

Z výtěžku sbírky Červenobílé dny, jejíž sedmý ročník proběhl minulý týden ve 40 městech České republiky, jsou financovány sociální služby, které lidem s hluchoslepotou z celé ČR poskytují zdarma terénní sociální pracovníci při Poradenských centrech LORM. Podle Mgr. Petry Zimermanové, ředitelky o.s. LORM, hrají Červenobílé dny rok od roku důležitější roli pro financování pomoci hluchoslepým. Svá slova doplňuje: „V letošním roce, kdy nám byly drasticky sníženy dotace MPSV, se obracíme na veřejnost a věříme v její podporu a solidaritu. Víme, že doba je těžká pro všechny, o to více si vážíme i sebemenšího příspěvku a každé dárcovské SMS, které nám umožní dál poskytovat služby. Hluchoslepí s naší pomocí hrají divadlo, jezdí na běžkách a tandemových kolech, soutěží na Lormolympiádě, ale bez pomoci našich průvodců, tlumočníků a sociálních pracovníků mohou být o tyto možnosti ochuzeni.“

Podrobné informace o sbírce včetně vyúčtování předchozích ročníku přinášejí stránky www.cervenobiledny.cz. Sbírku lze také podpořit zasláním dárcovské SMS ve tvaru DMS LORM na číslo 87 777 (cena jedné dárcovské SMS je 30 Kč, o.s. LORM obdrží 27 korun). Pro příspěvky je otevřeno sbírkové konto 35-0720850257/0100.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz