Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

EU podpořila projekt na pomoc starým a opuštěným lidem

7. 1. 2005 - [BBC]

Evropská unie umí být štědrá. Nedávno například podpořila jeden český charitativní projekt pro staré a opuštěné lidi na venkově více než dvaceti miliony korun. Příjemcem sumy je farní charita ve středočeském Novém Kníně, přibližně dvacet kilometrů od Dobříše. Jedna věc je ale projekt dobře napsat, druhá pak projekt uskutečnit. Novoknínská charita má tu výhodu, že pečovatelskou a asistenční službu provozuje v podstatě už od svého vzniku, tedy zhruba 12 let.

"Letos jsme zakládali dvě nová střediska, ve Štěchovicích a v Kamíku nad Vltavou. Projekt předpokládá rozšíření středisek ve Štěchovicích, Kamíku a Kníně do plné síly a založení dalších tří až čtyř středisek během tří let – nejspíš ve Středočeském kraji," říká Stanislav Žák, hlavní autor projektu.

Nové podmínky fungování

Rok co rok shánět peníze z českých nadací a ministerstev bylo skoro jako žebrat o almužnu u chudých příbuzných. Nyní má charita na tři roky vystaráno díky grantu Evropské unie. Získala tolik peněz, že po tuto dobu bude mít pětinásobek toho, co byla schopna získat z české strany.

Znamená to, že se v práci Bruselem obdařené charity musí něco změnit? "Bude nás mnohem víc, a díky tomu budeme moci posloužit mnohem většímu počtu starých i tělesně postižených lidí. Nyní pomáháme 58 lidem."

"Pokud by se nám povedlo rozšíření na šest až sedm středisek, mohli bychom posloužit tak 110 lidem," říká Stanislava Krejčíková, regionální koordinátorka. Stanislava Krejčíková má na starosti zatím 27 pečovatelek. Charita teď hledá další.

Plat podle tabulek

Práce to však není příliš výdělečná. Průměrně berou pečovatelky kolem osmi až devíti tisíci korun hrubého za měsíc. "Chodím sem ráno v šest a zůstávám do poledne. Ráno zatopím, nanosím uhlí. Opatřím paní Holou, dám jí snídani, umyju ji, dojdu nakoupit."

"Je to úžasná práce. Dělám to dva měsíce. Nikdy jsem nic lepšího nedělala. Člověk má pocit, že je potřebný," říká Anna Kunčická.

Opuštění na venkově

Ve větších městech je asistenční nebo pečovatelská služba u starých lidí zcela běžnou věcí. Na venkově je to ale něco nového. Jenom v okolí Nového Knína jsou stovky opuštěných starých lidí, kteří se o sebe už nedokáží postarat.

"Lidi nikdy nebudou mládnout, ale my jsme tu od toho, abychom je na jejich cestu doprovodili, ne abychom je nechali umřít někde mimo domov," říká Stanislava Krejčíková.


Mikuláš Kroupa

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Informační partneři Econnectu pro sociální oblast

Infoposel
Infoposel
Romano Vodi
Romano Vodi - informační portál provozovaný sdružením Romea

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz