Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Novinky z alternativního zpravodajského serveru Akt-info

14. 1. 2009 - PRAHA [Econnect/Akt-info]

Akt-info poskytuje informace, které nejsou, ale měly by být v běžných médiích. V aktuálním vydání si můžete přečíst: Krize v Gaze, Izrael bombardoval školu řízenou OSN, Také v ČR – Mezinárodní protesty proti invazi do Gazy a další zprávy.

KRIZE V GAZE
V průběhu minulého týdne postoupily izraelské pozemní jednotky a tanky dále k centru Gazy a izraelská armáda posílila letecké útoky, které zasáhly obydlené domy, mešity a dopravní tunely. Izraelské jednotky obsadily město Gaza City, čímž v podstatě rozdělily území Gazy na dvě části. Za posledních třináct dní bylo zabito více než 700 Palestinců a přes 3000 bylo zraněno. V pondělí zahynulo v pásmu Gazy více než čtyřicet Palestinců, z nichž téměř polovinu tvořily děti. Sedmičlenná palestinská rodina zahynula v uprchlickém táboře Shati, když izraelské námořnictvo zahájilo odstřelování. Pět dalších civilistů bylo zabito, když střela vypálená z izraelské lodi zasáhla jejich dům. Představitelé Izraele však tvrdí, že jejich cílem není zasahovat civilisty, ale pouze zastavit rakety, které odpalují bojovníci z organizace Hamás. Přestože izraelské útoky trvají již deset dní, bojovníci Hamásu nadále odpalují na Izrael rakety. Od začátku bojů došlo k úmrtí deseti Izraelců, včetně pěti vojáků zabitých ve dvou různých případech nechtěného útoku do vlastních řad. V sobotu Spojené státy americké zablokovaly schválení prohlášení Bezpečnostního výboru OSN, ve kterém výbor požadoval okamžité zastavení bojů. Mezitím na většině území Gazy chybí elektřina i pitná voda. Nemocnicím už dochází palivo pro rezervní generátory, topení, anestetické prostředky i veškerý základní zdravotnický materiál. Během tohoto víkendu Izrael zablokoval přístup do Gazy pohotovostní skupině Mezinárodního výboru Červeného kříže. Oficiální představitelé Izraele tvrdí, že do oblasti vyslali svou vlastní humanitární pomoc a že v Gaze žádná humanitární krize není.
8/1/09

IZRAEL BOMBARDOVAL ŠKOLU ŘÍZENOU OSN
Organizace spojených národů sdělila, že dalších 46 Palestinců zahynulo v úterý, když izraelské bomby zasáhly školní budovu OSN, kde se ukryly stovky civilních uprchlíků. Stalo se i přes to, že představitelé OSN poskytli souřadnice k určení polohy svých budov v pásmu Gazy, aby se nestaly terčem útoku. Nejdříve izraelské úřady tvrdily, že bojovníci Hamásu stříleli z budovy školy, ale dnes uznaly, že střelba ve skutečnosti nepocházela ze školy. Podle vyjádření norského lékaře Madse Gilberta je situace v Gaze nejhorší, jakou kdy viděl ve válečné zóně: „Statistiky mluví jasně. Mezi 3000 zraněných je 45 procent žen a dětí. A zbytek jsou většinou civilní muži. Takže velká většina zraněných a obětí jsou civilisté.” Více než třetinu zabitých tvoří ženy a děti. Od začátku bojů zahynulo 219 dětí. Mezinárodní výbor Červeného kříže varuje, že pásmo Gazy se nyní nachází v „totální humanitární krizi“. Mezitím bojovníci z hnutí Hamás pokračují v ostřelování Izraele raketami. Jedna raketa zasáhla prázdnou mateřskou školku ve městě Ashdod.
6/1/09

TAKÉ V ČR - MEZINÁRODNÍ PROTESTY PROTI INVAZI DO GAZY
Po celém světě a obzvlášť v západní Evropě pokračují protesty proti izraelské invazi na území Gazy. V pátek ráno bylo v Izraeli zatčeno dvacet jedna aktivistů poté, co v severním Tel Avivu zablokovali izraelskou vzdušnou základnu. V sobotu a znova ve středu se konaly demonstrace Izraelců proti invazi. Izraelský demonstrant se takto vyjádřil k útokům v Gaze: „Přišel jsem abych protestoval proti tomu, co dělá naše vláda v Gaze – zabijí civilisty, děti, ženy, kteří jsou uvězněni v domech bez útočiště, bez topení, bez elektřiny a bez vody. Je to naprosté porušování lidských práv.“ Také ve Spojených státech odsoudilo na sto významných univerzitních představitelů izraelské bombardování univerzit a míst, která slouží vzdělávání. V Kanadě byla zatčena skupina židovských žen, které protestovaly uvnitř izraelského konzulátu v městě Toronto. V České republice se též protestuje. Minulý pátek i pondělí proběhly protesty před izraelskou ambasádou v Praze. Zatím neformální skupina pražských studentů svolává větší demonstrace na Palackého náměstí v 16:00 v sobotu 10.ledna.
8/1/09

EGYPT NAVRHUJE PŘÍMĚŘÍ
Izrael a Hamás zřejmě zkoumají egyptský návrh smlouvy o příměří v Gaze. Tato smlouva je podporována Spojenými státy a Evropskou unií. Jeden přední francouzský diplomat komentoval, že tento plán může vést ke stažení izraelských sil z Gazy v průběhu osmi dnů. Nicméně list Jerusalem Post oznámil, že izraelští činitelé uvažují o dalším rozšíření invaze do Gazy.
7/1/09

KALIFORNSKÁ POLICIE ZASTŘELILA NEOZBROJENÉHO MUŽE NA TRAMVAJOVÉ ZASTÁVCE
V kalifornském Haywardu se koná pohřeb dvaadvacetiletého Afro-američana Oscara Granta, který byl zastřelen policistou na Nový rok na tramvajové zastávce ve městě Oakland. Objevily se tři videonahrávky z mobilních telefonů, které ukazují policistu Johannese Mehserleho, jak vytahuje zbraň a střílí Granta do zad, v momentě kdy Grant leží na zemi tváří dolů. Grant pracoval jako řezník v Oaklandském obchodě s potravinami a byl otcem čtyřleté dcery. Mehserle odstoupil z policie v středu, když ho měli vyšetřující vyslýchat kvůli úmrti Granta.
7/1/09

=============================================
Poznámka: Naše rubrika mezinárodních zpráv vám přináší souhrn zpráv programu DemocracyNow televizní stanice Pacifica. Videozáznamy těchto zpráv můžete shlédnout s pomocí programu RealPlayer. Vložte adresu http://www.democracynow.org/recent.pl do vyhledávače a vyberte si zprávy v angličtině podle data.
=============================================

INFORMACE:
Akt-info je alternativní zpravodajský servis. Poskytujeme informace, které nejsou, ale měly by být v běžných médiích. Redaktoři jsou nezávislou skupinou novinářů a přátel. Akt-info je zcela neziskový projekt. Pokud jste členem organizace nebo neformální skupinou, aktivní v našich prioritních tématech (lidská práva, obrana skutečné demokracie, sociální spravedlnost a mírové řešení konfliktů), můžete prostřednictvím našeho servisu informovat širší veřejnost o vašich aktivitách. Vaše případné dotazy a připomínky můžete zasílat na: akt-info@seznam.cz.

ROZŠIŘUJTE INFORMACE DÁL:
Pošlete informaci o Akt-info svým kamarádům a dejte jim vědět, jak se mohou přihlásit. Zprávy z akt-info přinášíme jen jednou týdně a náš systém je zabezpečen, takže se nikdo nemusí obávat spamů. Přihlásit se může každý sám. Stačí jen poslat e-mail s předmětem „přihlásit“ na adresu: akt-info@seznam.cz.

JAK POMOCI:
Všimli jste si, že běžná nebo „mainstreamová“ média neinformují objektivně nebo dostatečně o tématech, která Vás zajímají? My také. Už vás štve, že dostáváte jen politicky vhodné informace o světě kolem vás? Nás také. Potřebujeme překladatele z angličtiny do češtiny. Také potřebujeme české korektury. Vždy uvítáme zprávy z alternativních zdrojů. Pokud můžete pomoci, zkontaktujete nás na: akt-info@seznam.cz


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz