Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Starostové se chystají do Bruselu kvůli radaru

2. 1. 2009 - PRAHA [Econnect]

V úterý 6. 1. 2009 proběhne v Kulturním domě v Rožmitále pod Třemšínem na okraji Brd setkání desítek členů Ligy starostů proti radaru a členů hnutí Nenásilí s cílem naplánovat podrobnosti společné únorové cesty do sídla Evropského parlamentu v Bruselu. Cílem této cesty bude veřejné slyšení za účasti zhruba čtyř desítek českých starostů, zástupců hnutí Nenásilí a členů Evropského parlamentu.

To proběhne 18. února 2009 a na něj navazující manifestace uspořádaná na podporu českému hnutí starostů i občanů proti umístění vojenské základny USA na území České republiky.

„Již řadu týdnů připravujeme půlroční kampaň, kterou dnes společně s Ligou starostů proti radaru zahajujeme,“ říká Jan Tamáš, mluvčí hnutí Nenásilí. „Úterní setkání bude zásadní v tom, že na něm dojednáme podrobnosti naší společné únorové cesty, kterou chceme upozornit europoslance na rizika spojená s případným umístěním dvou nových vojenských základen USA ve střední Evropě.“

„České vládě následujících šest měsíců pořádně osladíme,“ říká člen Ligy starostů proti radaru a starosta Trokavce Jan Neoral. „Rozhodně nebudeme jen nečinně přihlížet, jak vláda ignoruje vůli většiny obyvatel a chce zatáhnout Českou republiku do nového kola zbrojení a do Vesmírných válek,“ uvedl v souvislosti se systémem Star Wars, který je ideovým vzorem dnešního systému Národní raketové obrany USA, do něhož má plánovaný radar v Brdech zapadat. Podle průzkumů veřejného mínění jsou i nadále zhruba dvě třetiny Čechů proti umístění vojenské základny USA v ČR.

Setkání Ligy starostů proti radaru a zástupců hnutí Nenásilí proběhne od 13:30 do 15 hodin. V 15 hodin bude uspořádána tisková konference pro zástupce médií.

Hnutí Nenásilí se zrodilo z aktivity skupiny českých humanistů v prosinci 2007. Jeho cílem je nenásilnými formami bojovat proti umístění vojenské základny USA na území České republiky a prosazování ideálů nenásilí. Hnutí vešlo do širšího povědomí zejména hladovkou Jana Tamáše a Jana Bednáře v květnu letošního roku, na ní navazující řetězovou hladovkou osobností celospolečenského života a pořádáním mezinárodních konferencí a dalších aktivit věnujících se problematice nenásilí, jaderného odzbrojování, prevenci militarizace vesmíru a stažení okupačních vojsk z cizích území. Hnutí má webové stránky www.nenasili.cz.

Hnutí bývá někdy mylně zaměňováno s iniciativou Ne základnám. Liga starostů proti radaru byla založena v srpnu 2007 a v současnosti sdružuje 37 starostů. Liga má webové stránky www.StarostoveProtiRadaru.eu.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz