Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Týden lidských práv vrcholí

9. 12. 2004 - BRNO, PRAHA [Econnect]

O volbách v Ázerbájdžánu, Bělorusku a na Ukrajině a o úloze nezávislých pozorovatelů budou dnes v podvečer diskutovat jejich přímí účastníci a účastnice. Beseda Volby očima pozorovatelů proběhne dnes v rámci Týdne lidských práv na brněnské Fakultě sociálních studií. Součástí besedy, která začne v 18 hodin, bude projekce dokumentu s názvem Nikdo nesmí nic slyšet.

"Besedy se zúčastní také skupina místních zastupitelů z ukrajinského města Vinnice, kteří přijeli do České republiky na pozvání společnosti Člověk v tísni. Členové skupiny jsou demokratickými aktivisty, pro svou činnost byli pronásledováni úřady," informoval Milan Štefanec z Nesehnutí, které společně s Amnesty International brněnský Týden lidských práv pořádá. Beseda se oproti původnímu programu uskuteční na akademické půdě Fakulty sociálních studií – možnost zúčastnit se tak má více zájemců o téma.

Týden lidských práv, který probíhá ve dnech 6. až 10. prosince, zahájila v pondělí vzpomínková akce za oběti čečenské války před Generálním konzulátem Ruské federace. Na celý týden organizátoři připravili celkem sedm veřejných besed, tři filmové projekce a dvě ochutnávky národních jídel. Na dnešek připadla netradiční součást Týdne lidských práv - setkání skupiny dětí z uprchlického tábora ve Zbýšově se studenty a studentkami gymnázia Terezy Novákové v Brně - Řečkovicích. "Akce udělá radost jak malým uprchlíkům, tak je přínosem i pro naše studenty, kteří ji připravili. Budou tak mít příležitost se přímo sekat s lidmi z jiných kultur a s rozdílnou životní zkušeností," komentoval záměr akce pedagog Jakub Vojta. Týden lidských práv zítra uzavře projekce filmu Nesměl jsem ani umřít... v malém sále kina Art. Film doplní přednáška Petra Bláhy, předsedy česko-korejské společnosti, o porušování lidských práv v Severní Koreji a s tím souvisejícím problémem běženců do Číny.

Mezinárodní den lidských práv, který je každoročně připomínán 10. prosince, připomene také sobotní Maratón psaní dopisů pořádaný pražskou skupinou Amnesty International v baru kina Aero. "Přijďte do kina Aero napsat svůj dopis na podporu nespravedlivě zadržovaných či souzených. I Váš dopis může pomoci v boji za dodržování lidských práv," vyzývá Amnesty. V desítkách zemí světa se ve stejnou sejdou stovky lidí, aby svým dopisem podpořily oběti porušování základních lidských práv. "Maratón psaní dopisů je akce, která ve stejný den probíhá po celém světě a účastní se jí všichni ti, kterým není lhostejný osud nespravedlivě odsouzených či zastrašovaných lidí. Přijďte proto i vy napsat svůj dopis diktátorům a dalším autoritám, odpovědným za mučení a útlak. Každý hlas se počítá a zrovna ten Váš může pomoci," zve dobrovolník pražské skupiny AI Michal Staša. Organizace upozorňuje, že až v jedné třetině případů, ke kterým se dopisové apely vážou, dojde ke zlepšení situace vězněného či "ztraceného" člověka.

Při příležitosti Mezinárodního dne lidských práv Amnesty upozorňuje také na skupinu obyvatelstva celého světa, ignorované oběti konfliktů – ženy. Mezinárodní organizace pro ochranu lidských práv upozorňuje, že ženy a dívky nesou brutální následky ozbrojených konfliktů, země po celém světě tuto skutečnost však ignorují. Systematické zneužívání žen dnes podle Amnesty probíhá ve více než třiceti konfliktech světa, od Kolumbie, Iráku, Súdánu, Čečenska, Nepálu až po Afghánistán a přes mnohé sliby a úmluvy nejsou vlády těchto zemí schopné, a často ani ochotné, životy žen chránit. "Násilí na ženách ve válečných podmínkách nesmíme považovat za něco 'přirozeného', protože je umožněno díky toleranci a podpoře vlád. Ti, kteří znásilňují a vraždí, si jsou jisti svou beztrestností," říká Irene Khan, generální tajemnice Amnesty International. Ačkoli následky konfliktů ve velké míře nesou právě ženy, zůstávají doposud vyloučeny z mírových jednání. Je třeba jim dát prostor k aktivní spolupráci při jednáních o zajištění bezpečnosti, uvádí Amnesty.

Při příležitosti Mezinárodního dne lidských práv AI pořádá také charitativní večer "Oslavte s námi den lidských práv hudbou", který se bude konat v pátek 10. prosince od 19. hodin v Paláci Akropolis.


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz