Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Festival Stimul nabízí dva dny plné experimentální hudby

30. 10. 2008 - PRAHA [Econnect]

Příští týden se v Divadla Archa uskuteční dvojkoncert festivalu Stimul. 3. 11. vystoupí v současnosti jedna z nejobdivovanějších postav současné hlukové a metalové hudby - Stephen O´Malley z drone metalových Sunn O))) s projektem KTL. O den později 4. 11. se představí legendární průkopníci krautrocku a ambientu Cluster.

Projekt KTL sdružuje dvě význačné postavy extrémních hudebních forem, v nichž dominuje intenzita zvuku. Spojil se v něm kytarista Stephen O´Malley z drone metalových Sunn O))) nebo doom metalových Khanate s rakouským hlukovým elektronikem Peterem Rehbergem, kterého můžeme znát pod uměleckým jménem PITA jako hlavu vydavatelství Editions Mego. Kombinace extrémní počítačové hudby blízké noisu a kytarového black metalu, založeného na dlouhých tónech a zpětných vazbách, je podstatně subtilnějšího rázu, než jsme zvyklí z ostatních O´Malleyho spoluprací a více se zaměřuje na zvukový detail. Intenzivní zvukové orgie a temná metalová atmosféra blízká Sunn O))) se však mnohem jasněji projevuje během živých vystoupení. Stejně suverénně se cítí i v poměrně poklidných pasážích hraničících s dark ambientem.

Nový hudební projekt Gastrula vytvořený polským kytaristou a elektronikem Robertem Piotrowiczem navazuje na předchozí tvorbu jeho skupiny Stuckconceiling, kde se tento umělec naposledy realizoval v triu s perkusistou Kacperem Jaskiewiczem a saxofonistkou a laptopistkou Annou Zaradny. Po deseti letech se hudebníci opět dali dohromady a vytvořili jedinečnou hudební směs z prvků free jazzu, post metalu a minimalistického transu. Duo Piotrowicz a Zaradny narušuje rockový kontext skladeb experimentálním přístupem, který vychází z jejich mnohaleté zkušenosti s elektronikou, komponovaným minimalistickým noise i volnou improvizací. Explozivní a agresivní jazzmetalový materiál je stejně tak ostrý a repetitivně výrazný jako plný abstraktních dronů a elektronických ploch. Bez přehánění lze tvrdit, že se jedná o nejoriginálnější polský projekt současnosti.

Německá dvojice Cluster byla v sedmdesátých letech průkopníkem používání syntezátorů a elektroniky mimo oblast vážné hudby, později inspirovala Briana Ena při jeho práci s Davidem Bowiem. Nyní, po dalším znovuoživení, poprvé zahraje v Praze. Doplní je norské duo Jazkamer, které je vlajkovou lodí současné vlny hlukové hudby. Na tento večer se k Jazkamer navíc speciálně připojí polský experimentátor Robert Piotrowicz. Celý večer otevře vyinkající improvizační uskupení don@u.com složené ze špičkových slovenských a rakouských hudebníků jakými jsou například Daniel Matej nebo Martin Siewert.

V Německu se v sedmdesátých letech vzedmula vlna experimentálních rockových skupin, tzv. krautrock. Jeho čelními představiteli co do rockového zvuku byli Can, Faust a Neu!, o elektronické zvuky se staral zejména trojlístek Kraftwerk, Tangerine Dream a právě duo Cluster, které tvoří Dieter Moebius a Hans-Joachim Roedelius.
Cluster se pozlátku, které elektronické efekty dokáží nabídnout, vždy vyhýbali a koncentrovaně produkovali neokázalá alba, která byla plná barev až při soustředěnějším poslechu. Za nejlepší album skupiny bývá považováno to s pořadovým číslem II, pozornost zasluhuje i společná deska s nejdůležitějším průkopníkem ambientní hudby Brianem Enem, který - okouzlen krautrockem - označil Cluster za nejpoutavější představitele žánru. Navíc se nechal jejich přístupem v mnohém inspirovat při produkci "berlínských" alb Davida Bowieho: instrumentální druhá strana Bowieho desky Low svou kraoutrockovou inspiraci rozhodně nezapře.

Cluster několikrát přerušili činnost, naposledy se znovusešli v loňském roce. Jejich koncerty jsou hojně navštěvovány, možná i proto, že objevovat krautrock v současnosti znovu přichází do módy. Chystají rovněž první studiové album od roku 1997 a v Praze vystoupí vůbec poprvé.

Norské duo Jazkamer tvoří Lasse Marhaug a John Hegre. Noise v jejich podání není temným vzýváním negativních sil, ale radostným popuštěním uzdy zvuku. Improvizované výtrysky energie, které dvojice dohromady i v četných sólových projektech a kolaboracích vystřelila do světa, zaplňují mnoho desítek alb. Ke spolupráci je přizvali tak rozliční umělci, jako je skladatelka soudobé hudby Maja Ratkje, psychedeličtí improvizátoři Smegma nebo experimentální metalisté Sunn O))).

Jazkamer, jejichž název v době vzniku před deseti lety byl bohatší o jedno z a jedno m, radostně páchají hluk na nejrůznější elektronické krabičky a elektrické kytary. Pilně koncertují po celém světě, milují japonské zvukové extremisty a na své posluchače jsou schopni vytáhnout ty nejničivější sonické zbraně, pokud zrovna nezatouží po klidných vodách jemně šumících frekvencí. To ovšem předem nikdo neví - nechme se překvapit na jejich prvním pražském koncertu.

Příležitostné uskupení don@u.com vzniklo z podnětu Daniela Mateje a Martina Siewerta v roce 2004 jako sdružení hudebníků, které spojuje jednak geografická blízkost (středoevropský region), jednak (a vlastně především) blízkost ideová. Na pražském koncertě vystoupí ve složení: Marek Piaček flétna, elektronika; Ronald Šebesta klarinet, basový klarinet; Peter Zagar klavír, syntetizátor; Daniel Matej syntetizátor, gramofon, CD prehrávače, elektronika, objekty; Martin Siewert elektrická kytara, elektronika; Judith Unterpertinger violoncello, objekty; Bernhard Breuer bicí; Roman Laščiak zvuk. V minulosti se souborem vystupovali například bubeník Martin Brandlmayr nebo kytarista a skladatel Christian Fennesz.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!

Informační partneři oblasti Lidská práva

Infoservis společnosti Člověk v tísni
Infoservis
MOST PRO LIDSKÁ PRÁVA
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz