Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Člověk v tísni pořádá 4. ročník Příběhů bezpráví

17. 10. 2008 - PRAHA [Econnect/Člověk v tísni]

Společnost Člověk v tísni pořádá v listopadu 2008 v pořadí již čtvrtý ročník projektu Příběhy bezpráví. Projekt prostřednictvím filmových projekcí a následných debat přibližuje žákům a studentům základních a středních škol poválečné období našich dějin. Vzhledem k tomu, že téma československé totalitní minulosti je ve výuce stále velmi často opomíjeno, je projekt jednou z mála možností, jak se mohou mladí lidé o této době dozvědět více.

„Poměrně často zaznívá, že mladé lidi období komunistického Československa nezajímá. Naše dosavadní zkušenosti přitom jednoznačně potvrzují pravý opak. To, že se ve škole často nedozvědí téměř nic o komunistické ideologii ani o zločinech její nositelky, strany, která má své zástupce v současném českém parlamentu, není jejich chyba. Je to chyba vzdělávacího systému,“ říká ředitel projektu Příběhy bezpráví Karel Strachota.

Předcházející ročníky potvrdily značný zájem škol o filmy přibližující moderní historii. Do prvního ročníku projektu se zapojilo 360 základních a středních škol, v minulém ročníku stoupl jejich počet na více než 590. Projekt získal také velký ohlas laické a odborné veřejnosti i médií. „Dá se říci, že škola „žila“ projektem více než měsíc dopředu, průběžně jsme se tak připravili na vrchol projektu – setkání s pamětníkem. Celá beseda trvala více než tři hodiny a řada studentů pokračovala v debatě i po vymezeném čase. Celkově mohu říci, že tento projekt byl jeden z nejpovedenějších, které jsme na škole doposud realizovali,“ uvedl pedagog Karel Minařík ze Soukromé podnikatelské střední školy v České Lípě.

Čtvrtý ročník proběhne podle osvědčeného scénáře z předcházejících ročníků a přinese navíc i několik novinek. Stejně jako v minulých dvou letech získá každá škola, která se do projektu přihlásí a během listopadu uspořádá projekci filmu a následnou debatu s hostem, jeden film dle vlastního výběru zdarma pro trvalé užívání. Projekt školám v letošním roce nabídne dokumentární filmy Přerušené jaro – Srpen jako kladivo (režie: Milan Maryška) a Muž, který přecenil českou duši (režie: Ján Novák), dále hraný film Swingtime (režie: Jaromír Polišenský).

Novinkou je zařazení dvou trezorových filmů. Jedná se o snímky Ticho (režie: Milan Peer) a Deset bodů (režie: Milan Maryška). Po filmové projekci bude na každé zapojené škole probíhat debata s hosty, kterými mohou být pamětníci, historikové či filmaři. „Studenti, kteří vzhledem k uspěchanosti doby často nemají trpělivost s fakty, jsou prostřednictvím příběhů přivázáni ke kapačkám a dávka historických souvislostí jim je vpravena přímo do žíly – aniž by si uvědomovali, že se vlastně léčí na neznalost nedávné minulosti,“ dodává Jan Drbohlav, scénárista filmu Swingtime, uváděného v letošním ročníku, a filmu In nomine patris, který byl do projektu zařazen v roce 2007.

Všechny zapojené školy navíc dostanou dva dokumentární filmy přibližující nedemokratické režimy současné Severní Koreji a Barmy. Projekce těchto filmů, kterými mohou pedagogové na projekt navázat, by měly vést ke zvýšení zájmu o aktuální otázky a výzvy současného světa a k diskuzi o naší odpovědnosti vůči občanům nedemokratických zemí.

V listopadu se uskuteční i celá řada doprovodných akcí. Jednou z nich je výstava nazvaná Příběhy bezpráví – cesta ke svobodě, která se bude konat od 31. října do 17. listopadu 2008 pod sochou sv. Václava na Václavském náměstí v Praze a která připomene různé formy aktivního vzdoru proti komunistickému režimu. V symbolickém labyrintu bude zachyceno například rozšiřování protikomunistických letáků a ilegálních časopisů, působení ozbrojených, diverzantských, převaděčských a špionážních skupin, činnost podzemní církve, vzpoury v lágrech, protestní sebevraždy, vydávání samizdatu, nezávislé iniciativy, petice a happeningy.

„Výstava je zaměřená na přiblížení osudů lidí, kteří komunismu vzdorovali, kteří se při vědomí značného osobního rizika rozhodli, že nebudou jen nečinně přihlížet, ale že budou konat. V celém národě byl takových lidí jen malý zlomek. To je jen o důvod víc, abychom jim věnovali pozornost a projevili jim úctu. Jejich odhodlání a odvaha jsou v mnohém inspirativní i pro dnešní svět,“ říká ředitel projektu Příběhy bezpráví Karel Strachota.

Ve stejné době bude v Lidových novinách vycházet seriál článků tematicky korespondující s touto výstavou. Studenti středních škol se budou moci zapojit do literární soutěže na téma Znárodněno pořádané ve spolupráci s týdeníkem Respekt. Ve svém okolí budou vyhledávat stavby, které komunistický režim zcizil jejich majitelům, a také pátrat po životních osudech těchto původních vlastníků.

Projekt Příběhy bezpráví a výstava Příběhy bezpráví - cesta ke svobodě budou slavnostně zahájeny 30. října v pražském kině Světozor. V průběhu večera budou promítnuty filmy Ticho a Deset bodů.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz