Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Rakousko už více než šest týdnů vězní 10 ochránců zvířat

3. 7. 2008 - PRAHA [Econnect/Společnost pro zvířata]

Společnost pro zvířata (Society for Animals) je šokována děním v Rakousku – 21. května 2008 bylo zatčeno 10 osob aktivních v organizacích pro ochranu zvířat a od té doby jsou neustále drženi ve vyšetřovací vazbě bez vznesené obžaloby. Společnost pro zvířata pořádá dnes ve 13:30 protest před rakouským velvyslanectvím.

Tito lidé jsou obviňováni z vytváření zločinecké organizace, přičemž státní moc nebyla, podle informací rakouské organizace VGT – Verein Gegen Tierfabriken, dosud schopna předložit žádné důkazy a se zadrženými zachází v některých případech jako s nejtěžšími zločinci.

"Policie vnikla v 6 h ráno do několika desítek domů a kanceláří, obviněné doslova vytáhla z postele, nasadila želízka, neumožnila telefonát právníkovi a blízkým, některé nechala stát neoblečené i třeba 2 hodiny před vlastním domem, obrátila vzhůru jejich byt, dům či kancelář a nesdělila co vlastně hledá. Také zacházení s uvězněnými ve vězení je velmi diskutabilní, jednomu ze zadržených byla násilím odebrána DNA, kriminalisté se snažili účelově změnit jedno svědectví," uvedla Dita Michaličková ze Společnosti pro zvířata.

Dvěmi z 10 zadržovaných jsou také členové Evropské koalice pro hospodářská zvířata, kterou založila mezinárodní organizace na ochranu hospodářských zvířat Compassion in World Farming: Martin Balluch – prezident VGT, a Jurgen Faulmann – koordinátor mezinárodní organizace Four Paws. Martin Balluch drží od svého zadržení hladovku, tedy více než 6 týdnů. Po 14 dnech byl převezen do vězeňské nemocnice a byla mu nasazena umělá výživa.

"Naše organizace protestuje proti způsobu zatčení a vedení vyšetřování: žádná zřejmá obžaloba, držení lidí bez zjevných důvodů ve vyšetřovací vazbě a brutálnost vedení celého zásahu 21. 5. Naše organizace vyznává pouze nenásilí, slušné a legální jednání. Zvířatům pomáháme formou jednání se státními představiteli a představiteli zájmových skupin, pokojnými demonstracemi, informováním veřejnosti či účastí na změnách legislativy," dodala Dita Michaličková ze Společnosti pro zvířata.

Organizacím na ochranu zvířat v Rakousku se v posledních letech podařilo prosadit velmi pokrokové změny, které zachránily mnoho stovek až milionů zvířat ze strádání a bolesti a uchránilo je před dalším týráním: dokázaly prosadit zákaz použití volně žijících zvířat v cirkusech, zákaz chovu slepic ve všech typech klecích (jako jediná země na světě), zákaz chovu kožešinových zvířat, zákaz chovu králíků v klecích.

V Rakousku je k dispozici mnoho útulků pro psy a kočky, mnoho stanic pro zraněná volně žijící zvířata, dokonce útulky pro medvědy a hospodářská zvířata a další zvířata. To vše by nebylo možné bez práce a energie stovek lidí hájících právo zvířat na důstojný život.

"Žádáme rakouské představitele, aby státní policejní orgány Rakouska okamžitě ukončily zadržování 10 vězněných ochránců zvířat, aby předložily přesné znění obžaloby a evidentní důkazy, aby navrátily technické vybavení jako počítače a mobily a archívy několika organizací na ochranu zvířat, které při razii zabavily a podle současných informací v něm nenašly žádné důkazy o trestní činnosti," řekla Dita Michaličková ze Společnosti pro zvířata.

Společnost pro zvířata vyjádří svůj protest před rakouským velvyslanectvím (Viktora Hugo 500/10, Praha 5) dnes ve čtvrtek ve 13:30 a předá svojí žádost paní velvyslankyni. Tento protest také podporují další organizace pro ochranu zvířat v ČR, které se připojují ke společnému prohlášení.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz