Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Na snadnější třídění odpadu si lidé musí počkat

26. 6. 2008 -, Econnect/Hnutí Duha

Hnutí Duha uvítalo, že ministerstvo životního prostředí potvrdilo plány na nový zákon o odpadech, který usnadní třídění odpadu a pomůže recyklaci. Bursíkův úřad dnes anoncoval, že připravovanou legislativu odkládá na konec roku.

„Hlavní je, aby byl zákon dobrý, nikoli zda jej poslanci schválí o půl roku dříve či později. Nový zákon musí hlavně pomoci, aby třídit odpadky bylo nejen správné, ale také snadné. Pouze tak recyklace stoupne na úroveň úspěšných evropských zemí. Zatímco popelnice stojí před každým domem, k barevným kontejnerům na tříděný odpad to dnes často máme stovky metrů daleko,“ uvedl Ivo Kropáček z Hnutí Duha.

Ministerstvo chce do zákona zahrnout nové body související s evropskou rámcovou směrnicí o odpadech, jež byla schválena minulý týden. Míra recyklace odpadků u nás činí jen 20 % – zatímco třeba v sousedním Německu už překročili padesátiprocentní hranici – hlavně protože třídění je pro domácnosti komplikované. V řadě míst ledacos, především zelený odpad z kuchyní a zahrad, vůbec třídit nelze.

Vláda už v roce 2004 rozhodla, že Česká republika postupně rozhýbe recyklaci a zvýší ji na úroveň úspěšných evropských zemí. Ministři tehdy zamítli návrh, aby stát vsadil na pálení odpadu a financoval výstavbu řady velkých a drahých spaloven. Martin Bursík v únoru představil plánované změny, jež především:

• Po vzoru Slovenska a Rakouska zavedou pravidlo, podle kterého každé město či obec musí lidem umožnit, aby mohli třídit pět druhů odpadu – včetně zelených odpadků.

• Zvýší poplatky za skládkování odpadu, aby pomohly recyklaci, a uzavřou díru v zákoně, podle které se nevztahují na spalování.

Hnutí DUHA také prosazuje motivační slevu na poplatcích, která by zvýhodnila obce, jež hodně recyklují a zároveň málo odpadu posílají na skládky – a motivovala tak radnice, aby domácnostem usnadnily třídění.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související odkazy
Hnutí Duha

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz