Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Cena Energy Globe 2007 získala obec Hostětín

27. 5. 2008 -, Econnect/Veronica

V pondělí 26. května byly při slavnostním ceremoniálu v plénu Evropského parlamentu v Bruselu vyhlášeny výsledky devátého ročníku Energy Globe Awards, které oceňují lokální a regionální projekty přispívající k úsporám energie, ochraně životního prostředí nebo zajištění dodávek základních zdrojů, jako vody a elektřiny, do vzdálených a chudých oblastí. Do letošního ročníku byly přihlášeny projekty ze 109 zemí.

Národní cenu za Českou republiku získal projekt „Obec Hostětín jako model udržitelného regionálního rozvoje“. Do soutěže jej přihlásila základní organizace Českého svazu ochránců přírody Veronica, která společně s obcí a řadou dalších partnerů projekty v Hostětíně již více než 15 let realizuje.

K nejznámějším počinům v této malé obci (230 obyvatel) v Bílých Karpatech patří výtopna na biomasu, která teplem z obnovitelného zdroje zásobuje celou obec, moštárna vyrábějící jablečné biomošty, kořenová čistírna odpadních vod, instalace solárních systémů na ohřev vody, energeticky šetrné veřejné osvětlení a vzdělávací Centrum Veronica Hostětín, které bylo postaveno v roce 2006 v pasivním standardu.

Většina z těchto projektů je zaměřená na efektivní využívání energie a obnovitelné zdroje a ukazuje cestu k ochraně zemského klimatu z lokální úrovně. V Hostětíně lze na skutečných příkladech vidět, že vztah k přírodě, místním zdrojům a tradicím a ohleduplné hospodaření může ekonomicky stabilizovat venkov a řešit nezaměstnanost i v poměrně odlehlých oblastech. Model rovněž vypovídá o smysluplnosti spolupráce mezi partnery z různých sektorů – veřejné správy, nevládních organizací i podnikatelské sféry.

„Cena těchto příkladů je mimo jiné v tom, že pomáhají nasměrovat čerpání evropských fondů směrem příznivým pro životní prostředí a ochranu klimatu. To platí jak pro Českou republiku, tak i pro další nové členy Evropské unie. Ne nadarmo směřují do vzdělávacího Centra Veronica ročně tisíce účastníků seminářů, konferencí a exkurzí,“ uvedla Yvonna Gaillyová, ředitelka Ekologického institutu Veronica.

Ceny Energy Globe laureátům předají předsedové Evropského parlamentu, Evropské komise a Rady EU Hans-Gert Pöttering, José Manuel Barroso a Janez Janša. Mezi hosty budou bývalý Generální tajemník OSN Kofi Annan, bývalá indická ministryně životního prostředí Maneka Gandhi (předsedkyně poroty) a Michail Gorbačov, který obdrží cenu za celoživotní zásluhy.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související odkazy
Veronica - Hostětín

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Informační partner oblasti Životní prostředí

Ekolist
Deník o životním prostředí

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz