Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Zelený kruh zve na Ekofestival

19. 5. 2008 -, Econnect/Zelený kruh

Zelený kruh letos již potřetí pořádá 5. června u příležitosti Světového dne životního prostředí Ekofestival, který se stejně jako vloni uskuteční na náměstí Míru v Praze 2, od 10 hodin do 18:30. Partnerem Ekofestivalu bude, také stejně jako vloni, CENIA, česká informační agentura životního prostředí.

Hlavním cílem Ekofestivalu je představit veřejnosti aktivity ekologických nevládních organizací. Formou informačních stánků a doprovodného programu se jich zde představí více než dvě desítky. Návštěvníci se tak budou moci seznámit se širokou škálou jejich aktivit – od praktické ochrany přírody a krajiny, přes informační aktivity, ekoporadenství, ekovýchovu a vzdělávání až po watchdogové aktivity, obhajobu zájmů místních lidí a snahu o změny legislativního prostředí ve prospěch zdraví a zdravého životního prostředí každého z nás.

Vedle tohoto hlavního programu čeká na návštěvníky i bohatý doprovodný program – hudební a divadelní produkce, prodej ekologických produktů a biobčerstvení, řada her pro děti i dospělé, tombola a v neposlední řadě i dopolední promítání filmů s ekologickou tématikou v nedaleké Základní škole Londýnská.

Letošní ročník Ekofestivalu se z široké palety témat a problémů, jimiž se ekologické nevládní organizace zabývají, zaměří zejména na problematiku městského veřejného prostoru a stále rostoucí spotřeby. Více než 70 procent obyvatel naší republiky žije dnes ve městech. Vedle nesporných výhod, které velké množství obyvatelstva soustředěné na relativně malé ploše přináší, nese sebou zvýšená koncentrace lidí i řadu těžkostí - znečištěné ovzduší a vodu, dopravní zácpy, hluk, degradaci půdy a přírodního prostředí, velké množství odpadů, atd. Domovem městskému člověku nejsou přitom jen jeho pomyslné „čtyři stěny“, ale i místa, ve kterých se každý den pohybuje.

„Nejde přitom jen o pozitivní vliv vegetace na ovzduší, mikroklima, míru prašnosti, hladinu hluku či produkci antiseptických látek. I nesouvislé zelené plochy v centru měst - trávníky, stromy, parky - jsou pro kvalitu života ve městě extrémně důležité – vytvářejí totiž potřebná místa k odpočinku, setkání, posezení, k tvorbě a posilování vztahů mezi místními občany“, připomíná významy městské zeleně a veřejných prostor ředitelka pořádající asociace ekologických organizací Zelený kruh Kateřina Ptáčková. Význam kvality života ve městech si přitom dnes uvědomují i investoři, pro které zelené město se spokojenými a zdravými obyvateli představuje výrazné lákadlo.

S životem ve městech plných obchodů a komerčních zón úzce souvisí druhé téma letošního Ekofestivalu – stále rostoucí spotřeba. „Městskému člověku, který nežije v přímém kontaktu s produkcí výrobků na straně jedné a s likvidací odpadů na straně druhé, je dvojnásob důležité připomínat, jak a zejména s jakými nároky na zdroje, věci vznikají a posléze také zanikají,“ shrnula další z poselství Ekofestivalu Adéla Petrová, která se v rámci svého působení v CENII, české informační agentuře životního prostředí, věnuje také problematice ekologicky šetrných výrobků.

Informovanost o důsledcích spotřebitelského chování pro životní prostředí a zpětně lidské zdraví je zatím stále velmi malá a stejně tak i povědomí o alternativách k převládajícím výrobním stylům, výrobkům a službám. Jsou to přitom právě spotřebitelé, kdo dnes výraznou měrou ovlivňuje, co se kde v jakém nákladu a s jakými nároky na přírodní zdroje bude vyrábět.

Přijďte 5. června mezi 10. a 18.30 hodinou na náměstí Míru v Praze a dozvíte se víc. Budete moci diskutovat s desítkami pracovníků neziskových organizací, poslechnout si cimbálovku, ochutnat biovíno, vyzkoušet si chůzi po laně, dozvědět se víc o tom, co znamená, že je výrobek „ekologicky šetrný“ a mnohé další. Pokud ještě se svou účastí váháte, prohlédněte si fotogalerii z minulého ročníku festivalu.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz