Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Japonští Boris se vrací s hudební hlukovou stěnou

6. 5. 2008 - PRAHA [Econnect]

Japonský drone metalový soubor Boris pověstný svými hlukovými orgiemi vystoupí v pátek 9. května v pražském Paláci Akropolis. Kapela působící na scéně undergroundového metalu však čerpá eklekticky z různých žánrů - od sludge/stoner metalu přes klasický hardrock až po ambient a psychedelii. Boris při svých vystoupeních vytváří abstraktní zvukové a hlukové plochy a svojí živelností připomínají hudební verzi abstraktního expresionismu Jacksona Pollocka. Jako předkapela se objeví další hlukoví experimentátoři Growing.

"Zvuková stěna, kterou mezi sebe a posluchače staví od začátku své kariéry japonské trio Boris, nikdy nebyla „hmatatelnější.“ Při poslechu novinky „Smile“, kterou vydal label Southern Lord, máte doslova fyzický pocit, že vám kusy riffů padají přímo na hlavu a že se cosi divného a zlého děje hluboko ve vašem podvědomí. Kytarová sóla vypalují do šedé kůry nesmazatelnou jizvu a celou tu ďábelsky zbustrovanou jízdu torpédují dělové baterie bicích," uvádí organizátoři koncertu.

Jistě, záliba v hlasitosti je obsesí mnoha kapel, ale snad žádné jiné se nedaří přenést masivní pódiový zvuk na desky tak autenticky. Boris jsou výjimkou – jejich alba jsou stejně nebezpečná a návyková jako jejich koncerty. Hudba Boris kolem sebe nenechává jediné volné místo: zvuk kapely pohlcuje všechno v dosahu a roste a mohutní s každým dalším taktem.

Láska k hard rocku 70. let, zesilovačům Sunn a kytarám Gibson. Boris se dali dohromady v roce 1992 v Tokiu, pojmenovali se po jedné z písní legendárních Melvins, a od té doby sestava Atsuo (bicí, zpěv), Wata (kytara) a Takeshi (baskytara, kytara, zpěv) vyprodukovala nespočet nahrávek, na nichž se zvuk kapely proměňuje od surového sludge/drone běsnění až k rock´n´rollovým úletům.

Ať už ale Boris bezcílně bloumají po psychedelických končinách nebo se boří do bahna nesnesitelného feedbacku, vždy mají v sobě cosi zvláštního, co je odlišuje od ostatních podobně laděných kapel. Co to je? Možná napětí, v kterém vás Boris neustále udržují. Nikdy totiž nevíte, jaký úder na vás číhá za rohem. Stejně jako nelze s jistotou říct, jestli další deska Boris budou experimentální hlukové orgie nebo „rockové“ album, nelze často předvídat ani vývoj jednotlivých skladeb. S jistotou lze ale každopádně říct, že to bude vždycky pekelně nahlas.

"Kdo masakr Boris „přežil“ před loňským vystoupením Isis, moc dobře ví, o čem je řeč. Lavina decibelů, která vytryskne z pódia, obvykle zcela pohltí kapelu i publikum. Atsuo stráví porcováním bicí soupravy jen nezbytně nutnou dobu – po zbytek času putuje mezi obrovským gongem, přední částí pódia a lesem lidských rukou, zatímco křehká Wata ze svého nástroje doluje neuvěřitelně surový zvuk. Při koncertu Boris neexistuje nic jiného než oni a jejich masivní sound. Nemůžete jen tak s někým pokecat na baru. Hudba vás prostě nepustí," dodávají organizátoři.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz