Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Nevládní organizace zpochybňují výsledek amerických voleb

6. 11. 2004 - Tomáš Tetiva, Econnect/AVA/EFF/Indymedia

Znovuzvolení George W. Bushe na post amerického prezidenta doprovázejí protesty a pochybnosti o regulérnosti voleb a efektivitě volebního systému. Portál nevládní organizace Indymedia cituje deník New York Times, podle nějž nestranické organizace zaznamenaly až tisíce incidentů týkající se regulérnosti volebního procesu. Sdružení Američanů žijících v cizině American Voices Abroad přímo žádá prošetření údajných volebních manipulací.

Portál Indymedia cituje deník New York Times, který uvádí, že nestranická organizace Election Protection Coalition obdržela až 23 tisíc zpráv o problémech v souvislosti s volbami, včetně 1 100 stížností na nefunkční hlasovací zařízení a 8 900 protestů voličů, jejichž jména nebyla na registračních seznamech. Další tisíce stížností se týkala problémů, které se vyskytly při hlasování Američanů žijících v zahraničí.

„Celá řada zpráv v médiích a zprávy Fair Elections Advisory Council o volebních incidentech vytváří obraz voleb, které nebyly svobodné a ani regulérní. Obzvláště nás znepokojují informace o údajných chybách elektronického hlasovacího systému, zastrašování voličů, potíže se stroji na mechanické hlasování, ničení dokumentů o voličských registracích a celkový chaos v mnoha volebních místnostech, který byl výsledkem všech těchto problémů,“ uvedla mluvčí pobočky organizace American Voices Abroad situované v Praze Arianna Meadowlark.

American Voices Abroad jsou součástí největší americké koalice protiválečných organizací a organizací usilující o sociální spravedlnost United for Peace and Justice. Aktivisté této organizace se chtějí obrátit na úřady ministerstva vnitra v americkém státě Ohio a požádat, aby byly spočteny všechny voličské hlasy a prošetřeny incidenty a zastrašování voličů před volbami a v jejich průběhu.

Podle Electronic Frontier Foundation (EFF) voliči alespoň v šesti státech oznámili při přípravě volebního procesu, že doteková obrazovka elektronického hlasovacího zařízení nesprávně zaznamenala jejich volbu, a to včetně výběru samotného prezidenta.

Voliči tento problém zjistili, když kontrolovali zařízení na konci přípravy volebního procesu. K jejich údivu zařízení indikovalo, že zvolili kandidáta, pro kterého nehlasovali. Když se voliči pokoušeli tento problém napravit, zařízení udělal stejnou chybu několikrát za sebou. Přestože ve většině případů se tento problém podařilo vyřešit, mnoho voličů zůstalo v nejistotě, zda nakonec došlo ke správné volbě. Volební experti se proto obávali, že voliči si vůbec nemusí všimnout nesprávného výběru na obrazovce hlasovacího zařízení.

Volební pozorovatelé Electronic Frontier Foundation (EFF) a Verified Voting Foundation (VVF) oznámili, že tento problém, který někteří zástupci volebních komisí připisovali „chybě voliče“ byl zjevně široce rozšířený a dokonce mohl být běžný při používání dotykové obrazovky. Nesprávné záznamy voličské volby mohly tvořit přibližně 20% problémů spojených s elektronickým hlasováním, jak uvedla ve své zprávě Election Incident Reporting System (EIRS). V této online databázi dobrovolníci koalice nestranických volebních pozorovatelů Election Protection Coalition zaznamenávali volební problémy.

Podle listu International Herald Tribune se mezinárodní pozorovatelé, které vyslala k monitorování amerických prezidentských voleb Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), diví složitému systému hlasování a tvrdí, že v mnoha ohledech neodpovídá nejlepší světové praxi.

Pozorovatelé upozornili, že přístup do amerických volebních místností měli omezenější než v Kazachstánu, elektronické hlasování bylo méně zajištěné proti selhání než ve Venezuele, samotné označování kandidátů bylo jednodušší v Gruzii a žádná jiná země na světě neměla tak pestrou směsici volebních systémů jako Spojené státy.

Den po volbách vyšli do ulic v amerických městech tisíce obyvatel na protest proti průběhu a výsledku voleb a proti okupaci Iráku. V rozhodujícím americkém volebním státu Ohio se uskutečnily demonstrace v Toledu, Clevelandu, Oxfordu, Aténách a Cincinnati. Po celých Spojených státech lidé protestovali jak v průběhu volební noci a následující den – některé protesty zahrnovaly až tisíce občanů – prostřednictvím pochodů, přímých akcí, občanskou neposlušností a dalšími akcemi. Shromáždění se uskutečnila nejméně ve 40 městech a pravděpodobně v mnoha dalších. Mnoho těchto akcí bylo naplánováno předem pod heslem "NOV 2: VOTE! NOV 3: MAKE IT COUNT!"

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Protiválečné iniciativy na zahraničních stránkách

Zdroje v angličtině
Choike (Uruguay): Zpravodajství o odporu proti válce v Iráku
GreenNet (Velká Británie): Přehled protiválečných iniciativ ve Velké Británii
Zdroje ve španělštině
Nodo50 (Španělsko): Přehled protiválečných iniciativ ve španělštině
Pangea (Španělsko): Mezinárodní protiválečné referendum online
LaNeta (Mexiko): Protiválečné iniciativy v Mexiku
(Organizace jsou členy asociace APC)
Další zdroje v angličtině:
Electronic Iraq: http://electroniciraq.net
Amnesty International: Zvláštní stránky ke krizi v Iráku
Iraqi refugee: Iráčtí uprchlíci v historii a faktech
Human Rights Watch: Monitoring stavu lidských práv v Iráku
ZNet: Analýzy předních myslitelů, zpravodajství a další zdroje
European Women's Lobby: Ženské organizace proti válečnému konfliktu
Global Issues: Politické souvislosti války v Iráku
Independent Media Center: Irák ve zpravodajství nezávislé tiskové agentury
Iraq Peace Team: Cizinci odhodlaní setrvat v Iráku
Stop the War Coalition: Britská koalice proti účasti UK ve válce
Stop War Now: Mezinárodní protiválečná koalice
United for Peace: Americká kampaň proti válce v Iráku
Vote No War: Protiválečné online referendum
UN: News Centre - Iraq OSN informuje o Iráku

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz