Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Jihlavský festival dokumentů uzavřel kontroverzní snímek Super Size Me

1. 11. 2004 - JIHLAVA [Econnect/MFDF]

Projekcí filmu amerického režiséra Morgana Spurlocka Super Size Me vyvrcholil v sobotu večer 8. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Jihlava. Téměř 1500 návštěvníků shlédlo v rámci festivalu, který je jediný svého druhu ve střední Evropě, přes 170 filmových projekcí a doprovodných akcí. Na festivalu bylo možné shlédnout celé spektrum současného dokumentárního filmu od experimentálních snímků až po snímky se sociální či aktuální politickou tématikou.

Během slavnostního večera byly předány ceny za nejlepší středoevropský a český dokumentární film a zvláštní cena poroty. Mezinárodní porota ocenila jako nejzajímavější film režiséra Anguse Reida Prsten. Dokumentární epos konfrontuje umělecké hodnoty s jejich totálním vymizením, pátrá po ztrácejícím se významu umění a zároveň mapuje rozvrácenost devadesátých let. Filmová odysea autora, který mezi Skotskem a Slovinskem objevuje duchovní význam cesty na pozadí neúprosné reality, k níž patří utrpení dělníků ve zlatých dolech západní Afriky i varovné mlčení pustých internačních táborů v evropské Bosně.

Zvláštní cenu poroty si vysloužil snímek maďarského režiséra Zsigmonda Deszö s názvem Zlatá salaš o životě třináctiletého Emila, který žije v sedmihradských horách. Pase krávy, z mléka vyrábí sýr a rodiče vidí, jen když některý z nich přijede na horské pastviny, aby sýr svezl do údolí. Čímsi tajemný film, plachý portrét zakletý do neopakovatelné scenérie, zachycující zvyklosti osamělé venkovské práce jako dědictví povinnosti, cti a pokory.

Cenu za nejlepší český snímek nakonec obdržely dva filmy. Český sen režisérů Víta Klusáka a Filipa Remundy, který již v povědomí českých diváků poměrně zdomácněl a získal si jejich přízeň, o čemž svědčí i skutečnost, že tento snímek o natáčení dokumentu na fiktivní hypermarket a o reklamě na něj obdržel také cenu diváků.

Dalším oceněným snímkem byl film Afoňka už nechce pást soby režiséra Martina Ryšavého, který téměř rok strávil na Sibiři s místními obyvateli. Autorova cesta s kočovníky střídá meditaci, drsnou krásu pasteveckého života i lyrismus krajiny a vede k úvahám nad středoevropanem tradičně přijímanými hodnotami.

Cenu za přínos světové kinematografii obdržel režisér, scénárista, fotograf a kameraman Herz Frank. Tento zakladatel Rižské školy poetického dokumentárního kina natočil více než 30 dokumentárních filmů, které získaly ocenění na řadě prestižních festivalech. Jejich hlavním tématem je osud lidstva a tragika života.

Velkou odezvu si získal aktivistický snímek Super Size Me, který slavnostní ceremoniál uzavřel. Autor se rozhodl zjistit, jaký dopad bude mít na jeho zdraví pravidelná konzumace jídel z Mc Donaldu během jednoho měsíce. Podle údajú amerického Centra pro kontrolu nemocí trpí totiž obezitou zhruba 60% Američanů a nadváha se stala druhou nejčastější příčinou předčasných úmrtí hned po kouření. Téma autor nevnímá jen jako jejich osobní problém, připomíná náklady na zdravotní péči a především se ptá, zda není na vině způsob stravování v řetězcích rychlého občerstvení. Filmařovo hledání odpovědí v dvaceti amerických městech přineslo mimořádný divácký ohlas, síť McDonald´s mezitím uvedla na trh salátové light menu, obsahující ovšem téměř stejné množství kalorií jako slavný Big Mac.

Projekce vítězných snímků z jihlavského festivalu a další zajímavé dokumenty včetně Super Size Me je možné shlédnout v kině Aero 6. a 7. listopadu, kde se uskuteční Ozvěny jihlavského festivalu dokumentárního filmu.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související články

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz