Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Člověk v tísni získal cenu za vzdělávací projekt o moderní československé historii

27. 3. 2008 - PRAHA [Člověk v tísni / Econnect]

Společnost Člověk v tísni získala za projekt Jeden svět na školách, který tuzemským školám poskytuje dokumentární filmy zabývající se mimo jiné moderními československými dějinami, letošní prestižní Cenu Jaromila Jireše. Cenu za podporu vzniku a šíření nekomerčních tvůrčích počinů již třetím rokem uděluje Asociace režisérů a scénáristů (ARAS). Stejné ocenění v kategorii osobností získal také zakladatel a ředitel projektu Karel Strachota. Slavnostní vyhlášení vítězů se uskuteční dnes během zahajovacího večera festivalu Febiofest v Praze.

„Poměrně často zaznívá, že mladé lidi naše nedávná minulost, tedy období socialistického Československa, nezajímá. Naše zkušenosti jednoznačně potvrzují pravý opak. Mladí lidé otevřeně přiznávají, že mají málo informací i příležitostí je získat a že se dozvědět více chtějí. Je důležité jim toto období přiblížit vhodnou, atraktivní formou. To platí obecně pro výuku dějepisu i ostatních předmětů,“ uvedl oceněný ředitel projektu Jeden svět na školách Karel Strachota.

Vzdělávací program Jeden svět na školách již šestým rokem nabízí základním a středním školám v celé České republice dokumentární filmy a zároveň školí pedagogy v jejich využívání. Jedna z tematických sad je zaměřená na moderní československé dějiny a obsahuje 25 filmů od českých režisérů. Školy doposud dostaly téměř 5.000 DVD a videokazet s tituly z této sady. Celkově dokumenty a doprovodné materiály využívají učitelé ve 2300 školách, tedy téměř v každé druhé tuzemské škole.

Téma československých poválečných dějin přibližuje mladým lidem také projekt Příběhy bezpráví, který je součástí programu Jeden svět na školách. Projekce tematických filmů a debaty s pamětníky, filmaři, historiky a dalšími odborníky se během loňského listopadu konaly na 590 školách. Projekt je jednou z mála možností, jak se mohou mladí lidé s naší nedávnou totalitní minulostí blíže seznámit.

Společnost Člověk v tísni získala Cenu Jaromila Jireše v konkurenci produkce dokumentu Občan Havel televize Nova a projektů podpory nových scénářů společnosti Sazka. Cenu Člověk v tísni získal „za významnou podporu české kinematografie, zejména dokumentární tvorby věnující se tématům z oblasti lidských práv a paměti národa, tedy jako producent projektu JEDEN SVĚT NA ŠKOLÁCH“, jak zní verdikt odborné poroty.

Ceny budou oficiálně předány z rukou čestné prezidentky ARAS Heleny Třeštíkové a předsedy poroty Antonína Kopřivy během zahajovacího večera festivalu Febiofest dne 27. března 2008. Akce se uskuteční ve Village Cinemas Anděl v Praze.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz