Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Sedmá generace 1/2008: Zelená se line záře

22. 2. 2008 - BRNO [Sedmá generace / Econnect]

-Téma prvního letošního čísla: Greenwashing-
-Téma prvního letošního čísla: Greenwashing-
První letošní číslo společensko-ekologického časopisu Sedmé generace vychází s podtitulem Greenwashing: Zelená se line záře. Greenwashing znamená předstírání ekologického chování za účelem vytvoření pozitivního obrazu na veřejnosti. Rozpor mezi lakováním na zeleno a nedůsledností v praxi se přitom čím dál výrazněji týká nejenom soukromých, ale i politických či neziskových aktérů.

Dočtete se například, jak to vypadá, když se zelenají Vojenské lesy a statky. (I přes to, že komentář ještěrky živorodé se redakci nepodařilo sehnat a do řeči moc nebylo ani rybám v naší dosud nejčistší řece Blanici, které hynuly vinou splachů bahna způsobeného vojenskou technikou...) Kromě ukázek greenwashingu a tipů, jak se těmto pokryteckým praktikám bránit, zasazuje zelený marketing do nadčasového horizontu filosof Martin Škabraha v eseji Zelený platonismus pro lid.

Na zdánlivé zelenání se zaměřila též Tereza Přívarová v bio-analýze ženských lifestylových časopisů, Vlastimil Karlík při rozboru ekologického programu německé kancléřky Angely Merkelové i korespondentka The Ecologistu Nicola Graydon přibližující environmentální soudní proces století proti naftařské korporaci ChevronTexaco.

Naopak méně zeleně našla Sedmá generace v českých lesích kvůli přemnožené spárkaté zvěři či ve východoněmecké „prdeli světa“ Klein Jasedow kvůli práškovacímu letadlu ničícímu ekozemědělce. A protože jsme se ještě pořád nestali altruisty, což dokládá recenze na knihu Martina Uhlíře Jak jsme se stali lidmi, patrně ubude zeleně i na celé (čím dál tím modřejší) planetě.

Nad podobnými ne/udržitelnými pochmurnostmi uvažuje v rozhovoru sociální ekolog Ivan Rynda, podle nějž „kvantitativní ekonomický růst není možný“. Jiří Silný z Ekumenické akademie a Tomáš Tožička z kampaně Česko proti chudobě neméně pochmurně dokládají, že česká vláda přispívá na zahraniční rozvojovou spolupráci méně peněz než v minulosti.

Ekologická ekonomka Naďa Johanisová v prvním profilu alternativních ekonomů zase vysvětluje, proč je podle Karla Polanyiho ekonomická teorie založená na lži a samoregulující se trh nebezpečnou utopií. A Pavel Houdek pak zodpoví praktičtější otázku: Proč je automobil na stlačený zemní plyn (CNG) v našich podmínkách nejpřijatelnější? Na závěr pozitivní zpráva: dobrý člověk ještě žije a jmenuje se Helena Kostelníková – na návštěvě u slatinické dobrodějky pobyla redaktorka Econnectu Jana Sobotková.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz