Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Čína: za protest proti olympiádě dostal dělník soud

22. 2. 2008
[Econnect/E-žurnál] -


-Protest proti olympiádě- Bývalý dělník, který prohlásil, že lidská práva jsou přednější než olympijské hry, byl postaven před soud. Uvedl to jeho právník, jehož citovala agentura AFP. Yang Chunlin, jehož petici „Chceme lidská práva, ne olympiádu“ podepsalo více než 10 tisíc signatářů, byl v úterý souzen za podvracení státní moci, sdělil Li Fanping. Dělník protestoval proti protiprávnímu zabírání půdy stavebními společnostmi.

Dvaapadesátiletý Yang obvinění popírá a soud ve městě Jiamusi v severovýchodní provincii Heilongjiang nerozhodl, protože, jak uvedl, potřebuje „zelenou od vyšších úřadů“.

Podle Human Rights Watch byl loni v červenci zatčen poté, co protestoval proti ilegálnímu zabírání půdy rolníkům. Podle organizace byl proces nespravedlivý a byl součástí vládní kampaně, jejímž cílem je umlčet před Olympiádou, která se koná od 8. do 24. srpna v Pekingu, jakékoli protestní hlasy.

Yang měl své rodině říci, že byl policí mučen: dlouhý čas před prosem strávil přikovaný k železné posteli. Toto tvrzení organizace Human Rights Watch nemohla potvrdit, dodala však, že existence „disciplinárních lůžek“ byla v čínských věznicích dobře zdokumentována.

Po týdny zatčenému navíc úřady odpíraly přístup k právníku, stejně jako adekvátní čas připravit se na obhajobu. Policie obtěžovala před procesem jeho příbuzní a vyhrožovala jeho právníkovi.

Původně se měl celý případ odehrávat za zavřenými dveřmi, nakonec však byl veřejný: podle Nicholase Bequelina z Human Rights Watch se totiž stát obává případů, které by vrhly špatné světlo na Čínu před olympiádou. „Zcela jistě dostali příkaz z Pekingu, aby tomu muži dopřáli řádný proces,“ uvedl pracovník nezávislé organizace, „ale tento proces nebyl spravedlivý dokonce ani podle čínských standardů.“

Poté, co přišel Yang o místo v továrně, pomáhal místním farmářům, které připravili o půdu stavební společnosti za pomoci zkorumpovaných místních úředníků.

Ilegální zabírání půdy jsou obecným jevem v zemi – centrální vláda se o případy, jako je ten Yangův, pečlivě zajímá. Jsou podle ní ohrožením stability projektu olympijských her.



DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz