Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Neumannová navržena na Ropáka za stěhování sněhu

14. 2. 2008 - Miroslav Patrik, Děti Země/Econnect

Děti Země Brno jako organizátoři ankety o antiekologický čin Ropák roku obdržely v těchto dnech hned několik nominací na tento titul pro Kateřinu Neumannovou, která šéfuje Organizačnímu výboru víkendového Světového poháru v klasickém lyžování ve Vesci. Jako důvod je lidmi uváděn její podíl za odvážení sněhu z chráněných částí CHKO Jizerské hory a za likvidaci části Jizerské lyžařské magistrály pro stovky milovníků běhání na lyžích.

„Jsme rádi, že i prostřednictvím této ankety se upozorňuje na to, že absolutní honba za sportovním a manažerským úspěchem musí mít také své limity a že stěhování sněhu pro vrcholové lyžaře je zcela absurdní, neboť ti by měli jet za sněhem a ne naopak,“ komentoval celou situaci Miroslav Patrik z Dětí Země Brno.

Ze zaslaných nominací také vyplynulo, že obecně lyžařské závody nikdo neodsuzuje, nicméně lidé jsou citliví na to, když jejich příprava nemá rozumné organizační hranice, zákonná povolení a navíc vše ještě stojí velké množství veřejných peněz. Zvláště pikantní je pořádat běžecké závody ve Vesci v nadmořské výšce jen kolem 450 metrů.

„Neumannová již byla také nominována za stěhování umělého sněhu od šumavské obce Horní Vltavice kamiony na závod Pražské lyže dne 30. prosince 2007, takže by mohla soutěžit za minulý i letošní rok s podobným důvodem,“ připomněl Patrik další „ekologický“ počin této manažerky závodů na lyžích.

V roce 2009 je navíc kolem Liberce naplánováno Mistrovství světa v klasickém lyžování. Děti Země proti jeho pořádání zde v letech 2003, 2005 a 2007 úspěšně protestovaly, neboť se obávají zbytečně utracených veřejných prostředků a rizika poškozování přírody.

„Je otázkou, zda by nebylo lepší tyto peníze z městských rozpočtů investovat do nějakých méně virtuálních a k přírodě šetrnějších projektů,“ píše se v jejich tiskové zprávě ze dne 30. 4. 2003. Příští rok se tedy uvidí, jak tyto závody proběhnou.

Ropákem 2006 se stal ministr průmyslu a obchodu a poslanec za ODS Martin Říman. Zelenou perlu 2006 získal primátor Teplic a senátor za ODS Jaroslav Kubera. Výsledky za rok 2007 budou zveřejněny 25. 4. 2008 v Brně.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související odkazy
Ropák
Zelená perla

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Informační partner oblasti Životní prostředí

Ekolist
Deník o životním prostředí

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz