Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Festival španělských filmů se uskuteční už po třetí

6. 2. 2008 - PRAHA [Econnect]

-z filmu "Tmavěmodrýskoročerný"-
-z filmu "Tmavěmodrýskoročerný"-

Audio obsah

Třetí ročník festivalu španělských filmů proběhne v brněnském kině Art od 19. do 23. února, poté se přesune do nově zrekonstruovaného kina Světozor. Nejaktuálnější španělské snímky v tomto pražském kině budou k vidění od 26. února do 1. března 2008.

Diváci se mohou těšit na pestrou filmovou kolekci: satirickou komedii s politickým podtextem, romantické příběhy, dramata; téma eutanázie, domácího násilí, ale také pocitu nejistoty v průběhu dospívání. Snímky nepocházejí jen z poslední doby. „Rozhodli jsme se publiku nabídnout rovněž starší tituly, třeba i z půlky 80. let. Nesoustředili jsme se pouze na kasovní trháky, spíše jsme se nechali vést porotami festivalů. Většina z vybraných filmů byla oceněna cenou Goya za režii. Proto může být festivalový výběr hodně autentický. Hned tři filmy se kupříkladu dotýkají poměrů za Frankovy éry ve Španělsku,“ říká kulturní atašé Španělského velvyslanectví María Victoria González Román.

A ředitel pražského Institutu Cervantes, pan Iñaki Abad Leguina, doplňuje: „Festival španělských filmů je ideálním prolnutím španělského jazyka a kultury se zábavou, která je zajímavá i pro nejširší okruh diváků. Festival se tak má stát kulturní akcí, která alespoň na pár dní přinese atmosféru horkého a vášnivého Španělska do dvou největších měst České republiky.“

Snímky Cesta nikam / El viaje a la ninguna parte, Jeden frank za 14 peset / Un Franco 14 pesetas a Všichni do vězení / Todos a la cárcel nabídnou divákům exkursi do španělské historie. Jak to vypadalo při rolnických nepokojích v Mexiku v 70. letech minulého století ukáže mexický snímek Housle / El violín režiséra Francisca Vargase. Cestovat do hlubin lidské duše umožní filmy Hlas moře / Mar adentro, Dám ti své oči / Te doy mis ojos, Šťastná hvězda / Buena estrella, Já jsem Juani / Yo soy la Juani a Tmavěmodrýskoročerný / Azuloscurocasinegro - každý z nich se zabývá složitým předivem lidské osobnosti, kdy se mezi sebou často sváří rozum a srdce. Filmy Vítej doma / Bienvenido a casa a Obaba / Obaba jsou ukázkou zamotaných lidských osudů. O brněnské zakončení a pražské zahájení festivalu se postará historický snímek Hloupá dáma / La Dama boba, který bude promítán za osobní účasti režiséra Manuela Iborry a herečky Verónicy Forqué.

Témata vážná, diskutovaná, jako například euthanasie nebo domácí násilí, jsou ve vybraných filmech zpracovaná citlivě. Nesnaží se prvoplánově citově vydírat, i když často se vnímavý a citlivý divák neubrání této emocionální očistě.

V případě oscarového filmu Hlas moře se režisér Alejandro Aménabar rozhodl představit skutečný příběh muže, který je třicet let upoután na lůžko a jeho touha směřuje k jedinému - legálnímu ukončení života. Režisér se nepřiklání na jeho stranu, ani na stranu jeho příbuzných, kteří jsou zásadně proti euthanasii. Předkládá příběh, který donutí diváka přemýšlet nad skutečnou hodnotou života, o tom, kdo má vlastně právo o životě rozhodnout.

Snímek z dílny režisérky Icíar Bollaín z roku 2003 představuje divákovi duši týrané ženy; skvělý film pojednávající o domácím násilí se jmenuje Dám ti své oči (v české distribuci pod názvem Její oči). Láska může být někdy tolik nevyzpytatelná a bolestivá, že je třeba vytrhnout srdce z hrudi a řídit se pouze svým rozumem. Dramatický příběh, vynikající herecké výkony i silná hudba doplní celou atmosféru filmu.

Fascinující příběh lásky, oddanosti, boje i nevinnosti odehrávající se na pozadí rolnické vzpoury v Mexiku 70. let minulého století představuje snímek Housle, jediný představitel latinskoamerické kinematografie na festivalu. I přesto, že je černobílý, vykresluje nálady a pocity do nejzářivějších i nejtemnějších tónů barev.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz