Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Studenti se už třetím rokem budou seznamovat s příběhy bezpráví

30. 10. 2007 - PRAHA [Econnect / Člověk v tísni]

V pořadí již třetí ročník projektu Příběhy bezpráví připravila na letošní listopad společnost Člověk v tísni. Nejvýznamnější doprovodnou akcí projektu bude výstava nazvaná Příběhy bezpráví – z vězeňských spisů, která se uskuteční od 1. do 11. listopadu 2007 pod sochou sv. Václava na pražském Václavském náměstí. V symbolickém lágru se strážní věží, v prostoru obehnaném ostnatými dráty, bude umístěno několik desítek portrétů obětí komunistického bezpráví.

„Lágr postavený na Václavském náměstí pod sochou světce, patrona české země, má symbolický význam. Zastupuje desítky skutečných lágrů, jimiž bylo poseto komunistické Československo. Při výběru fotografických portrétů pocházejících z vězeňských spisů jsme sledovali v podstatě jediný cíl: chtěli jsme ukázat, jak široké bylo spektrum perzekuovaných občanů. Všechny vězně, jejichž portréty jsou zde prezentovány, spojuje to, že se stali oběťmi totalitní justiční zvůle. A ještě něco mají společné – odvahu, mravní sílu, vytrvalost, nezlomnost, které v drtivé většině prokázali. Podobný osud jako oni přitom měli i tisíce dalších československých občanů – jim všem je výstava věnována. Jsme přesvědčeni, že jejich osudy je třeba připomínat jako samozřejmý projev úcty i jako svědectví pro budoucí generace,“ říká ředitel projektu Příběhy bezpráví Karel Strachota.

K výstavě bude vydán rozsáhlý katalog přibližující okolnosti uvěznění jednotlivých „muklů“ a období života, které strávili v kriminálech a pracovních táborech. Archivní materiály obsažené v katalogu svědčí nejen o životních podmínkách ve věznicích a lágrech, ale dávají i představu o fungování mechanismů „lidově demokratické“ moci a odrážejí celkovou atmosféru naší nedávné minulosti.

Filmy, debaty i literární soutěž

Projekt Příběhy bezpráví již třetím rokem přibližuje - prostřednictvím filmových projekcí a následných debat s hosty - žákům a studentům základních a středních škol poválečné období našich dějin. Vzhledem k tomu, že téma československé totalitní minulosti je ve výuce stále velmi často opomíjeno, je projekt jednou z možností, jak se o ní mohou studenti dozvědět více.

Předcházející dva ročníky potvrdily zájem škol o filmy přibližující nedávnou minulost. Do prvního ročníku projektu se zapojilo 360 základních a středních škol, v minulém ročníku stoupl jejich počet na 550. Projekt získal také značný ohlas laické a odborné veřejnosti a těšil se velkému zájmu médií.

Třetí ročník proběhne podle podobného scénáře jako ročníky předcházející a přinese navíc i několik novinek. Stejně jako v minulých dvou letech získá každá škola, která se do projektu přihlásí a během listopadu uspořádá projekci filmu a následnou debatu s hostem, jeden film dle vlastního výběru zdarma pro trvalé užívání. V letošním roce projekt nabízí dva nové dokumentární filmy: snímek Olgy Sommerové Ztracená duše národa – Ztráta slušnosti a dokument Kristiny Vlachové Kauza Uherské Hradiště. Jako novinka jsou zařazeny i dva hrané filmy - In nomine patris režiséra Jaromíra Polišenského a a film Petra Nikolaeva Kousek nebe. Všechny tituly jsou školám k dispozici na VHS i DVD nosičích.

Po filmové projekci bude na každé zapojené škole probíhat debata s hosty, kterými mohou být pamětníci, kteří se často sami stali oběťmi komunistického bezpráví, historikové či filmaři. „V rámci projektu Příběhy bezpráví jsem zavítal do bezpočtu škol a stále zjišťuji, že žáci a studenti o období komunistické minulosti vědět chtějí, ale během výuky se toho většinou moc nedozví. Jsem moc rád, že v letošním roce je součástí nabídky školám i snímek Kousek nebe, protože si myslím, že příběh hlavních hrdinů této „vězeňské love-story“ je pro současné studenty dobře srozumitelný. Považuji za velmi důležité, aby mladí lidé o době naší totalitní minulosti věděli co nejvíce a měli tak možnost dělat vše pro to, aby se něco podobného již nikdy neopakovalo,“ říká spisovatel, dramatik a scénárista snímku Kousek nebe Jiří Stránský.

Stejně jako v předchozích letech se budou moci studenti středních škol zapojit do literární soutěže na téma Stíny socialistické minulosti?, pořádané ve spolupráci s Lidovými novinami.

Projekt Příběhy bezpráví bude slavnostně zahájen 1. listopadu v 17.00 hodin vernisáží výstavy na Václavském náměstí, na kterou o hodinu později naváže slavnostní zahájení projektu a projekce filmu Ztracená duše národa – Ztráta slušnosti v kině Světozor.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz