Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

V sobotu je den stromů. Také v Chraštickém ekocentru

16. 10. 2007 -, Econnect / Zelená pumpa / Nadace Partnerství

-foto-
-foto-
Tuto sobotu proběhne další ročník Dne stromů, který se u nás slaví znovu od roku 2000, ale kořeny této tradice sahají až do počátku dvacátého století. V USA se podobné oslavy konaly dokonce před více než stopadesáti lety. Jedna zábavná a tvůrčí akce pro veřejnost proběhne také v Chraštickém ekocentru Zelená pumpa.

Od jedné do půl šesté je v Chraštickém ekocentru připraven pestrý program pro malé i velké, jehož společným jmenovatelem jsou STROMY. Tento den je totiž světovým Dnem stromů . I když jsou stromy jako součást přírody vnímány jako něco zcela běžného, ekocentrum chce upozornit na důležitost zdravých stromů a původních lesů pro rovnováhu ekosystému planety. O stromech se proto na akci bude mluvit, budeme se na ně dívat, budeme o nich poslouchat zajímavosti, dozvíme se, jak je šetřit, a budeme především tvořit s jejich pomocí a inspirací.

V úvodu programu budou promítnuty filmy – o dlouhověkosti stromů, jak provázejí celé generace a proč je důležité mít „svůj“ strom, a také jak zmírnit kácení lesů. Rožmitálský ekolog Lukáš Tůma vezme přítomné na vycházku do okolí Chraštic, při které je seznámí s jednotlivými částmi ekosystému lesa. Po návratu budou následovat dílny - vytváření obrazů s krásnými podzimními listy, výrobu ručního papíru, modelování stromů, menší účastníci si budou moci vyplňovat a vybarvovat kvízy o stromech, lesu a zvířátkách. Na programu nebudou chybět další hry a soutěže. Z dílničky neodejdou lidé s prázdnou – své dílko si budou moci jako podzimní výzdobu odnést.

„Prostřednictvím této akce chceme veřejnost tak trochu „vytáhnout do přírody“, protože kde jinde mluvit na Den stromů o stromech, než přímo venku… Stromy nám všem připadají jako úplně normální součást našeho života, ale ve skutečnosti se o ně často pramálo zajímáme. Den stromů na ně a jejich nezastupitelnou roli pro naše zdraví a rovnováhu životního prostředí upozorní. Snažili jsme se připravit co nejzajímavější program a doufám, že se nám to povedlo“, říká Linda Klvaňová, vedoucí ekocentra.

Nápad slavit Den stromů vznikl už v předminulém století ve Spojených státech, konkrétně v Nebrasce. Ten, kdo dnes navštíví americký stát Nebraska, neuvěří, že tato krajina byla před přibližně 150 lety popisována jako krajina "bez stromů". Když sem ovšem přišli první osadníci kolem poloviny 19. století, našli skutečně jenom sporou vegetaci. Jeden z nich, J. Sterling Morton, původem z Detroitu, se s tímto stavem nechtěl smířit. Začal, podporován svojí ženou, pěstovat v okolí svého domu stromy, keře a květiny.

Myšlenka oslav Dne stromů se rychle rozšířila z Nebrasky po celých Spojených státech a později i na další kontinenty. Datum oslav Dne stromů je různé. Liší se podle klimatických podmínek a toho, kdy je možné stromy vysazovat. 27. listopadu 1951 přijala FAO (Food and Agriculture Organisation) Spojených národů následující usnesení: "Konference shledala jako potřebné, aby si všichni lidé uvědomovali jak estetickou a psychologickou, tak i hospodářskou hodnotu lesa, a proto se doporučuje, aby se každoročně ve všech členských státech slavil světový svátek stromu, a to v době, kdy se to za lokálních podmínek zdá být příhodné".

U nás se váže tradice oslav stromů již k přelomu století, kdy existovala síť okrašlovacích spolků v mnoha českých městech. Ty pořádaly stromové slavnosti - masově poprvé v roce 1906. Stará tradice byla v České republice obnovena v roce 2000. S nápadem slavit opět Den stromů přišli ředitel botanické zahrady UK a známý popularizátor stromů Václav Větvička a dřevosochař Martin Patřičný.

Nadace Partnerství myšlenku oslav Dne stromů rozvinula. Na tento den se již tradičně vyhlašují výsledky celostátní ankety Strom roku a stromové slavnosti se pomalu stávají znovuobnovenou tradicí po celé zemi. V roce 2005 se slavil Den stromů 20. 10. již nejen v České republice, ale i v Polsku a na Slovensku. 20. říjen se tak stává Středoevropským Dnem stromů.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

19. 10. 2009
19. 10. 2009

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz