Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

MSNBC: Americká vláda prohrála soud o zveřejňování zpráv týkajících se klimatických změn

27. 8. 2007
Hugo Charvát [EcoMonitor] -


-foto- Federální soudkyně nařizuje Bushově vládě vydat dvě vědecké studie o klimatických změnách. Vládu zažalovala skupina ochránců životního prostředí a vědců kvůli zastavení prací na výzkumu dopadů klimatických změn na USA, píše internetové zpravodajství MSNBC.

Federální soudkyně Saundra Armstrongová minulý týden rozhodla, že vláda George Bushe porušila zákon z roku 1990, protože nedodržela termín pro aktualizaci Výzkumného plánu o klimatických změnách a jejich dopadech na USA. Armstrongová stanovila první březen jako termín, kdy měla vláda plán zveřejnit. Federální zákon stanovuje povinnost aktualizovat ho každé tři roky. Poslední byl však zveřejněn již v roce 2003.

Podle soudkyně měl být také k poslednímu květnu zveřejněn Národní odhad USA, který má obsahovat současná vědecká data o klimatických změnách a zkoumat dopady na životní prostředí, ekonomiku a veřejné zdraví. Vláda má za úkol sestavovat aktualizovaný odhad každé čtyři roky, tvrdí soudkyně. Poslední zveřejněná studie ale pochází z roku 2000, kdy byl prezidentem Bill Clinton.

Bushova administrativa se brání tvrzením, že je na vládě, kdy a v jaké formě bude pracovat na plánech dopadů klimatických změn, což soudkyně ve svém rozsudku odmítla. „Tato tvrzení jsou chybná,“ píše Armstrongová v osmatřicetistránkovém rozsudku. „Kongres neudělil vládě žádnou pravomoc vlastního rozhodování o tom, kdy má být vydáván aktualizovaný Výzkumný plán a Národní odhad,“ píše Armstrongová.

Žalující strana - Centrum pro biodiversitu (CBD), Přátelé země (FoE) a Greenpeace - tvrdí, že soudní rozhodnutí kárá vládu, která systematicky potlačuje zprávy o klimatických změnách. „Je to velké vítězství, které umožní, aby vláda neomezovala vědecké informace,“ řekla Kassie Siegelová z Centra pro biodiversitu. Skupina podala žalobu na vládu loni v listopadu.

Vláda George Bushe zatím na rozsudek oficiálně nereagovala a zřejmě jej přímo komentovat nebude, tvrdí Kristin Scuderiová, tisková mluvčí Úřadu pro vědeckou a technologickou politiku (OSTP). Podle ní však vláda se zákonem nesouhlasí. Vědecký program pro klimatické změny (CCSP), který pracuje na jednadvaceti různých zprávách o klimatických změnách, prý začal připravovat i nový Výzkumný plán.

Podle článku The Associated Press zveřejněném na serveru MSNBC ze dne 22. 08. 2007

Hugo Charvát

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Press servis
Snadné zasílání tiskových zpráv NNO do médií.
Využijte internetovou službu Econnectu pro Vás.
http://press-servis.ecn.cz/

Press Service - snadné zasílání tiskových zpráv
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz