Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Reportéři bez hranic naléhají na čínskou vládu, aby propustila jejich uvězněné kolegy

8. 8. 2007
Pro Econnect přeložil Tomáš Tetiva. [Econnect/RSF] -


Čtyři novináři z organizace Reportéři bez hranic (RSF) uspořádali bez vědomí úřadů tiskovou konferenci v Pekingu před sídlem Organizačního výboru pro olympijské hry. Novináři vyzvali čínské úřady, aby propustili zhruba stovku novinářů, kyberdisidentů a dalších aktivistů, kteří jsou v současné době v Číně uvěznění.

„Není možné uspořádat takto velkou sportovní událost jako jsou olypijské hry bez ohledu na situaci uvězněných oponentů režimu,“ uvedl generální tajemník RSF Robert Ménard. „Úřady si olyppijské hry zcela přivlastnily. Oficiální slogan „Jeden svět, jeden sen“ zní stále více a více prázdně. Nechceme kazit slavnostní atmosféru, ale Peking nedodržel svoje sliby, že zlepší situaci ohledně lidských práv a přesto stále cynicky pokračuje v odkazech na olympijský duch.“

Fernando Castello, prezident španělské pobočky RSF, a Rubina Möhringová, viceprezidentka rakouské pobočky, společně vyzvali šéfa Mezinárodního olympijského výboru Jacques Roggeho, aby přistoupil k akci. „Mezinárodní olympijský výbor má nyní rok na to, aby vyjednal tyto zásadní věci – propuštění uvězněných novinářů a kyberdisidentů, ukončení cenzury internetu a umožnění volného pohybu zahraničních novinářů po Číně,“ dodal Castello.

„Čínské úřady jsou velmi nedůvěryhodné, loni v lednu nám slíbily, že se situace zlepší, ale nic z toho nedodržely,“ dodala Möhringová. Konference se zúčastnil i Vincent Brossel, šíf asijské pobočky RSF. Tiskovou konferenci ukončila čínská policie, která poté vyslechla zahraniční novináře, včetně televizních reportérů.

V Paříži aktivisté RSF rozvinuli stometrový transparent s motivem olympijských kruhů měnících se v želízka podíl jednoho mostu pře Seinu. Tato grafika se slovy „Peking 2008“ se také objevila na reklamních autech a kolech, která jezdila celý den po městě. Kromě toho aktivisté rozdávali kolemjdoucím letáky s touto grafikou. Podobné aktivity proběhly také v New Yorku a Montrealu.

Pro Econnect přeložil Tomáš Tetiva.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Informační partneři oblasti Lidská práva
Infoservis společnosti Člověk v tísni
Infoservis
MOST PRO LIDSKÁ PRÁVA
Související odkazy
  • Reportéři bez hranic
  • -

    Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
    Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
    Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz