Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Amnesty: Olympijskou myšlenku může poškodit bezpráví

6. 8. 2007
-red- [Econnect / Amnesty International] -


-Foto Stuart Franklin, 5. června 1989- Do zahájení olympijských her v Pekingu zbývá jeden rok. Stále však hrozí, že čínská vláda promarní čas na splnění slibu zlepšit stav lidských práv. Ta jsou přitom nedílnou součástí olympijské myšlenky, uvedla ve své zprávě mezinárodní organizace pro lidská práva Amnesty International (AI). "Pozitivní reformy, které Čína učinila v oblasti trestu smrti a svobody zahraničních novinářů, zastiňuje pokračující útlak obránců lidských práv a domácích médií," prohlásila Irene Khan, generální tajemnice AI.

"Nejenom že Čína neplní své sliby, ale policie dokonce pod záminkou příprav olympiády ve vzrůstající míře uplatňuje zadržování osob bez soudního rozhodnutí,“ dodala Irene Khan.

Při posledním hodnocení pokroků Číny v oblasti lidských práv před olympijskými hrami Amnesty International zjistila, že někteří disidenti v Pekingu zůstávají v "domácím vězení" a pod přísným dohledem policie. Aktivisté jinde v Číně pak čelí zostřené perzekuci. Nátlak na disidenty a obránce lidských práv v čínských regionech sílí. Čen Siao-ming, který bojoval proti nucenému vystěhování lidí v Šanghaji, zemřel krátce po propuštění z vězení. Dostupné informace naznačují, že byl ve vězení mučen. Pod drobnohledem jsou i právníci, kteří zastupují oběti bezpráví. Mezi nimi například Čen Guangčeng, jenž byl uvězněn za to, že bránil práva žen nucených k potratům, aby nepřekročily kvóty týkající se povoleného počtu dětí.

Amnesty International upozorňuje i na pokračující pronásledování novinářů, které se v poslední době rozrostlo na zákazy vydávání některých periodik. Někteří novináři jsou propouštěni ze zaměstnání, jiní rovnou vězněni. A také uživatelé internetu musejí počítat se stále sofistikovanější cenzurou. V posledních týdnech byly například uzavřeny stránky Fóra pro současnou čínskou poezii. Pracovník tohoto serveru na dotaz Rádia Svobodná Asie údajně uvedl, že cenzura nakázala mazat veškeré články týkajících se politiky, hnutí Falun Gong či kritiky (komunistické) strany, jejichž délka přesahovala dvě strany.

V souvislosti s blížící se olympiádou AI upozorňuje také na to, že s cílem „vyčistit“ Peking před hrami je stále více lidí zadržováno, aniž by došlo k standardnímu procesu. Jsou posíláni na nedobrovolnou protidrogovou léčbu či do „nápravných pracovních táborů“.

Dlouhodobě obhájci lidských práv kritizují také trest smrti. Čína ročně popraví nejvíce lidí na světě, a to i za nenásilné zločiny. Údaje o nejvyšším trestu stále tají. Amnesty International přivítala vyjádření Nejvyššího soudu, že je třeba zvýšit transparentnost a zavést jednotná kritéria pro vynášení hrdelního trestu. Úřady nicméně nedávno připustily, že soudy vynášejí rozsudky smrti dle nejednotných standardů.

-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz