Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Evropský soud zakázal pesticid, který se také skladoval v Klatovech - Lubech

24. 7. 2007 - KLATOVY/PRAHA [Econnect / Arnika - Budoucnost bez jedů]

-Odběry vzorků prováděly loni na podzim pracovníci Výzkumného ústavu rybářského a hydrobiologického ve Vodňanech. Foto: Václav Rychtařík-
-Odběry vzorků prováděly loni na podzim pracovníci Výzkumného ústavu rybářského a hydrobiologického ve Vodňanech. Foto: Václav Rychtařík-
Evropský soud zrušil povolení velice nebezpečného pesticidu paraquat, které vydala Evropská komise v roce 2003 a tím ho vlastně zakázal. Tento druh pesticidu a další nebezpečné a zakázané látky se vyskytují v bývalém skladu v lokalitě Klatovy - Luby. Na tuto skutečnost delší dobu upozorňuje občanské sdružení Arnika, které pomáhá rodině, jež byly pozemky zamořené jedy navráceny v restituci.

Evropský soud dal při rozhodování o pesticidu za pravdu žalobě Švédska žádajícího zrušení autorizace na paraquat s odůvodněním, že neodpovídá standardům EU pro ochranu zdraví. Podle Pesticide Action Network se paraquatu každoročně prodá více než 20 tisíc tun, a to převážně do rozvojových zemí (až 70%). Hlavním výrobcem paraquatu je Syngenta, která podle agentury AP provozuje chemičky vyrábějící paraquat v USA, Velké Británii a Číně.

"Na seznamu zakázaných látek se tak ocitl další z řady pesticidů, které se skladovaly a připravovaly ve skladu v Klatovech - Lubech, o jehož vyčištění usiluje společně se současnými vlastníky sdružení Arnika. Paraquat naše laboratoře běžně nesledují, a proto nevíme, zda také tento pesticid i nadále kontaminuje bývalý sklad a okolí," komentoval vztah nově zakázaného k bývalému skladu v Klatovech - Lubech vedoucí kampaně Budoucnost bez jedů a předseda Arniky RNDr. Jindřich Petrlík.

"Již delší dobu jsou zakázané například DDT a lindan, od roku 2005 pak také atrazin. Všechny tři jmenované látky se i nadále nacházejí v omítkách, půdě či v podpovrchových vodách v okolí skladu. DDT a lindan také v rybách v nedalekém Drnové potoce," řekl dále Petrlík.

Paraquat je neblaze známý svou vysokou toxicitou. Do lidského organismu se může dostat požitím, kožním kontaktem anebo dýchacími cestami. K nejvážnějším otravám dochází zejména při jeho požití. Dlouhodobé působení paraquatu může mít mimo jiné negativní vliv na vývoj a reprodukci, či způsobovat rakovinu kůže. Zkoumá se také kauzální závislost vlivu paraquatu na rozvinutí Parkinsonovy nemoci.

Paraquat se v současnosti používá ve 120 zemích a to k ošetřování asi 50ti druhů plodin. Nejčastěji bývá aplikován na polích s kukuřicí, sójou, rýží nebo zeleninou, kde slouží k odstraňování plevele. Největším světovým producentem paraquatu je společnost Syngenta, která tento herbicid prodává pod obchodním jménem Gramoxone.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz