Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

V Praze se sešla česko-rakouská parlamentní skupina k Temelínu

12. 7. 2007 - Martina Lustigová, Radio Praha

Ve středu se v Praze poprvé sešla česko-rakouská parlamentní skupina k otázkám jaderné elektrárny Temelín. Čeští a rakouští zákonodárci by měli pomoci vyřešit spory kolem jihočeské elektrárny. K posunu v protikladných postojích ale nedošlo. O podrobnosti se zajímala Martina Lustigová.

Českou pozici shrnul vedoucí české delegace Jan Kasal: "Máme za to, že Česká republika dohody z Melku plnila, plní a že jsou v podstatě naplněny. Protože ta jednání budou pokračovat, tak se dá čekat, že s tímto stanoviskem rakouská strana nevyslovila souhlas. Kdyby se tak stalo, tak jsme se mohli už nad tímto tématem rozloučit." Předseda rakouské části skupiny Albrecht Konecny ocenil, že si obě strany vysvětlily své postoje: "Byla to věcná debata, vyjasnili jsme si svá stanoviska. Nic jsme si vzájemně nedarovali."

Podle rakouských zákonodárců není vhodné, aby skupina zasedala přímo v Temelíně. Podle Konecneho by to pro rakouskou stranu mělo "špatnou symboliku" a nemělo by to věcný význam. Většina rakouských zástupců navíc Temelín už viděla. Za dva měsíce tak bude skupina jednat ve Vídni. Poslanec Milan Urban ale v reakci na rakouské stanovisko oznámil, že do Vídně jet nehodlá: "Vítězí předsudky. Těžko posuzovat bezpečnost zařízení, když ho odmítám navštívit."

Rakušané v Praze slíbili, že během jednání skupiny nebudou protitemelínští aktivisté blokovat hraniční přechody s Českem. Odpůrci Temelína se na tom dohodli s rakouským kancléřem Alfredem Gusenbauerem. Jan Kasal to ocenil jako vstřícný krok.

Albrecht Konecny také uvedl, že pokud společná parlamentní skupina nedospěje k dohodě, mohla by být formulací závěrečného stanoviska pověřena nezávislá třetí strana. Podle Jana Kasala ale k takovým krokům zatím není důvod: "Česká delegace má za to, že v tuto chvíli to není třeba."

Koordinace třetí stranou by byla vhodná podle Moniky Machové-Wittingerové ze sdružení Jihočeské matky. Machová-Wittingerová je k fungování společné skupiny skeptická: "Já se obávám toho, že rakouská strana bude trvat na svém, to znamená, že bezpečnostní nedostatky na Temelíně nebyly odstraněny, a česká vláda bude trvat také na tom svém, že bezpečnostní opatření na Temelíně žádné nejsou a melkská dohoda je plněna."

Údajné poruchy, které podle rakouských protitemelínských aktivistů česká strana včas nenahlásila rakouským úřadům, se na pořad jednání nedostaly. Dění kolem jihočeské jaderné elektrárny v posledních měsících poznamenalo česko-rakouské vztahy. V Česku se například s negativními reakcemi setkaly blokády hraničních přechodů rakouskými aktivisty.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související odkazy
Poslech příspěvku

PODPOŘTE Econnect

Myslíte si, že je naše práce užitečná? Dejte o nás vědět a umístěte na své stránky ZPRÁVY z Econnectu, nebo BANNER či IKONU Econnectu.
Více v sekci o Econnectu
Econnect - portál občanského sektoru

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz