Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Vědci rozbili ústřední tezi prezidentova filmu. Studie potvrdila, že statistiky jsou přesně opačné

12. 7. 2007
-red- [Hnutí Duha] -


-Foto Amber Braaten- Nová vědecká studie rozbila ústřední argument kontroverzního filmu, jenž polemizuje s výsledky klimatologických výzkumů a který nedávno prezentoval prezident Václav Klaus. Statistické propočty totiž ukázaly, že sluneční záření, jež podle snímku má být hlavní příčinou dosavadního oteplování, ve skutečnosti vykazuje přesně opačný trend.

Podle klimatologických propočtů „většina pozorovaného nárůstu průměrných globálních teplot“ v posledním půlstoletí je velmi pravděpodobně způsobena „nárůstem koncentrací antropogenních skleníkových plynů“. Ale sporný pořad The Great Global Warming Swindle, který prezident propaguje, našel jiný důvod. Současné oteplování přisuzuje silnějšímu slunečnímu záření.

Experti z britské Rutherford Appletonovy laboratoře a Fyzikálně–meteorologické observatoře ve švýcarském Davosu tento argument prověřovali podle statistik. Dívali se přitom na tři faktory, které by se na globálním podnebí mohly projevovat: celkové sluneční záření, ultrafialové záření a kosmické záření, které ovlivňuje vznik mraků. Srovnali jejich vývoj během posledních dvaceti let s globálními teplotami ve stejném období.

Zjistili přitom, že všechny tři faktory vykazují přesně opačný trend, než by musely, pokud by kterýkoli z nich měl být příčinou oteplování. Teplota v posledních dvaceti letech roste – ale slunečního záření ubývá.

Studie přitom podotýká, že Slunce mělo důležitý vliv na výkyvy klimatu v minulosti. Mohlo se i významně podepsat na změnách teplot v první polovině 20. století. Ale nemůže být příčinou rapidního oteplování v posledních dvaceti letech – právě naopak. Autoři své výsledky shrnují: „Všechny trendy, kterými by se Slunce mohlo podepisovat na zemském klimatu, měly opačný směr, než by bylo potřebné, aby mohly vysvětlovat pozorovaný růst průměrné globální teploty.“

Síla, s jakou sluneční záření ovlivňuje takzvané radiační působení na zemské podnebí, je známa. Podle propočtů jde o zhruba třináctkrát menší hodnotu, než jakou působí exhalace skleníkových plynů.

Vojtěch Kotecký z Hnutí DUHA řekl: „Práce ve skutečnosti nepřináší nic dramaticky nového. Že solární trendy neodpovídají vývoji teploty, takže nemohou být příčinou oteplování, se mezi odborníky ví už delší dobu. Ale Lockwoodova a Frölichova studie nabízí přehlednou, kompletní statistickou analýzu všech faktorů, které by mohly hrát roli. Statistická data se se sluneční teorií prezidentova filmu totálně rozcházejí. Takže tahle možnost evidentně neplatí."

-red-


-
Informační partner oblasti Životní prostředí
Ekolist
Deník o životním prostředí

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz