Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Greenpeace: Život není odpad, nazabíjejte kytovce

21. 5. 2007 -, Greenpeace/Econnect

-foto-
-foto-
U příležitosti Mezinárodního dne biodiverzity a týden před konáním zasedání Mezinárodní velrybářské komise (IWC) se dnes konala protestní akce u Brandenburské brány v Berlíně. S transparenty "Život není odpad" aktivisté vystavili mrtvé delfíny a velryby, které nesmyslně zahynuly vinou rybářských aktivit. Greenpeace požaduje přijetí účinných opatření na ochranu kytovců, zejména vyhlášení mořských rezervací s úplným zákazem lovu i rybolovu.

Jde o těla vyplavená na evropské pláže a poté sesbíraná aktivisty Greenpeace. Tito kytovci zemřeli utopením v rybářských sítích, otravou v důsledku znečištění vody nebo kvůli hluku pod vodou, který způsobil ztrátu orientace. Někteří z nich nesou stopy po lodních šroubech nebo nožích. „Tři sta tisíc velryb a delfínů se každoročně utopí v rybářských sítích - a je nemožné spočítat, kolik dalších se stane obětí znečištění, srážek s lodí, sonaru a klimatické změny,“ řekla mořská bioložka Greenpeace Stefanie Wernerová.

Příští týden se koná zasedání více než sedmdesáti členských zemí IWC v Anchorage na Aljašce. V posledních letech zesiluje tlak velrybářských států jako Japonsko, Island a Norsko, které žádají formální obnovu komerčního lovu. Během tohoto roku plánuje Japonsko ulovit takřka 900 plejtváků malých a zvýšit podíl ohrožených plejtváků myšok a keporkaků.

„Vlády musejí přijmout závazek bránit velryby, nikoliv velrybářský průmysl,“ dodala Wernerová. „Musí být vyslán jasný signál, že ochrana oceánů je brána vážně. Vlády mohou začít obranou moratoria na komerční lov velryb a závazkem zmodernizovat Mezinárodní velrybářskou komisi,“ uzavírá Wernerová.

Greenpeace upozorňuje, že rostoucí tlak způsobený nadměrným lovem, klimatickou změnou a znečištěním je však vážně ohrožuje a je nezbytné přijmout konečně účinná opatření na jejich ochranu. Nejdůležitějším požadavkem je vyhlášení rozsáhlých mořských rezervací, kde bude zakázán lov velryb i rybolov.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz