Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

allAfrica: Informační technologie musí zezelenat, předpovídají analytici

14. 5. 2007
Hanka Hermová [EcoMonitor] -


-foto- Informační technologie mohou za dvě procenta celosvětových emisí oxidu uhličitého, to je srovnatelné s leteckým průmyslem, vypočítala analytická společnost Gartner. Analytici tvrdí, že škodlivý vliv informačních technologií na životní prostředí je neudržitelný a že výrobci, kteří nedokážou omezit emise, mohou ztratit konkurenceschopnost a vyvolat odpor spotřebitelů, lobbistických skupin, médií a politiků, napsal server allAfrica.com.

Analytická společnost Gartner odhadla objem emisí vzniklých provozem počítačů, serverů, telefonů, sítí a tiskáren. Rovněž posuzovala emise vzniklé při návrhu, výrobě a distribuci počítačů a mobilních telefonů. O spotřebu energie a o emise skleníkových plynů, které způsobují informační technologie, se zajímá zatím jen málo organizací. Avšak miliony lidí jsou o změně klimatu stále informovanější, více se zajímají o životní prostředí a to také ovlivňuje jejich rozhodnutí při nákupu, uvádí allAfrica.

Během příštích pěti let budou na IT společnosti působit finanční, environmentální i legislativní tlaky, aby je donutily stát se ekologičtějšími, řekl viceprezident společnosti Simon Mingay. Brzy už podle něj nebude stačit být pouze "méně špatný" než ostatní výrobci, uvádí server allAfrica. Počítačový průmysl se musí snažit lépe porozumět životnímu cyklu svých výrobků a snížit dopad na životní prostředí, což bylo až dosud opomíjeno. Avšak podle analytiků se spotřebitelé již v příštích třech letech budou o problematiku zajímat mnohem více.

Dopad na životní prostředí lze zmírnit používáním jiných materiálů, energeticky úspornější výrobou, zvýšením efektivity recyklace a dalším využíváním recyklovaných materiálů. Podle analytické společnosti musí IT firmy vyvinout strategii a ujasnit si další postup. Měly by měřit spotřebu energie, vypínat zařízení po pracovní době a zvýšit efektivitu chladících zařízení. Měly by také používat méně serverů a tiskáren a umožnit vyšší využití stávajících zařízení po síti. Nutné bude ujistit se, zda jsou všechna elektronická zařízení řádně používána. "Chovat se ekologicky už není výsadou minorit, které dělají správnou věc. Naopak se z toho stává nezbytná aktivita pro všechny hlavní IT společnosti," řekl Mingay podle serveru allAfrica.com.

Podle článku na serveru allAfrica ze dne 10. 5. 2007

Hanka Hermová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

16. 5. 2007

-
Informační partner oblasti Životní prostředí
Ekolist
Deník o životním prostředí
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz