Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Na českém trhu jsou hračky s toxickými ftaláty

27. 3. 2007
-red- [Econnect/EPS/Arnika/SOS] -


Chemické rozbory potvrdily přítomnost toxických ftalátů v nadlimitních hodnotách v některých běžně prodávaných hračkách. Rozbor provedl Institut pro testování a certifikaci, a.s. ve Zlíně (ITC) na zadání sdružení Arnika, Ekologického právního servisu (EPS) a Sdružení obrany spotřebitelů (SOS). Podle vyhlášky platné od začátku letošního roku se přitom takové výrobky již nesmějí prodávat. Nevládní organizace doporučují se raději zcela vyhnout výrobkům z PVC.

"Z pěti testovaných vzorků byla zaznamenána přítomnost esterů kyseliny ftalové ve třech případech a to v rozmezí od 26,12% do 43,54% hmotnosti výrobku. V jednom případě šlo o směs DEHP a DINP – látek prokazatelně reprotoxických, které je od ledna zakázáno používat v hračkách pro děti. U dalších dvou výrobků byl zjištěn vysoký obsah vyšších esterů kyseliny ftalové, které se však nepodařilo blíže určit. U všech výrobků však existuje potenciální riziko, že děti, které s nimi přijdou do kontaktu, budou vystaveny zvýšené expozici nebezpečných látek,“ vysvětlila výsledky testů Ing. Mirka Jopková ze sdružení Arnika.

Od ledna letošního roku začala platit vyhláška, která nedovoluje prodej hraček a předmětů péče o děti s nadlimitním obsahem šesti nebezpečných ftalátů. “V souvislosti s plánovaným zpřísněním legislativy týkající se hraček a předmětů pro děti, jsme nechali na konci loňského roku provést analýzu pěti vzorků hraček z PVC a obalů na přítomnost esterů kyseliny ftalové. Jedna z testovaných hraček (vzorek č. 5 - nafukovací zvířátko zakoupené v Kotvě) obsahovala 30 % zakázaných ftalátů. Podle nové vyhlášky, která je v platnosti od 16. ledna, měla být stažena z trhu. Přesvědčili jsme se ale o tom, že tato hračka je i nadále v prodeji,” uvedl Mgr. Filip Gregor z Ekologického právního servisu.

Přestože test provedený na zakázku nevládních organizací byl založen na namátkovém výběru několika málo hraček, přinesl znepokojivé výsledky. Občanská sdružení upozorňují, že výskyt zakázaných ftalátů v hračkách či v dětském zboží není ojedinělým problémem.

“Během posledních tří měsíců upozornila Česká obchodní inspekce hned na několik případů nevyhovujícího dětského zboží, v němž byly objeveny nebezpečné ftaláty. Zákonné normy nesplňovalo 6 výrobků určených pro děti,” sdělila Mgr. Ivana Picková ze Sdružení obrany spotřebitelů.

Sdružení Arnika informovalo inspekci o výsledcích testů. ”Podali jsme podnět na ČOI, aby zakázala prodej vadného výrobku a prošetřila ty, u kterých byl zjištěn vysoký obsah ftalátů,” řekla Jopková.

Jelikož spotřebitel sám nepozná zda ta či ona hračka obsahuje nebezpečné látky, je lépe se vyhnout dětským předmětům z PVC. Tento plast je pro uživatele problematickým právě díky obsahu velkého množství aditiv, které se však během používání z PVC materiálu uvolňují a představují zdravotní riziko pro uživatele.

-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Press servis
Snadné zasílání tiskových zpráv NNO do médií.
Využijte internetovou službu Econnectu pro Vás.
http://press-servis.ecn.cz/

Press Service - snadné zasílání tiskových zpráv

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz