Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Vyšla nová publikace "Genderově citlivá výchova: kde začít?"

26. 3. 2007 -, Feminismus.cz / Žába na prameni

Dlouho očekávaná příručka pro vyučující základních a středních škol Genderově citlivá výchova: kde začít? právě vyšla. Příručka vznikla v rámci vzdělávacího projektu občanského sdružení Žába na prameni, který se soustředil na oblast rovných příležitostí a genderově citlivé výchovy.

Vyučující se na šesti celodenních seminářích dozvěděli základní teoretické informace o této problematice a v odpoledních praktických blocích se seznámili s možnostmi, jak toto mnohdy nesprávně chápané téma zprostředkovat v různých předmětech svým žákům a žákyním. Pomocí moderních výukových metod zážitkové pedagogiky nebo za použití digitálních technologií mohou vyučující nejen vysvětlit, ale především si společně s žáky a žákyněmi vyzkoušet, jak lze rovné příležitosti realizovat v každodenním životě.

Příručka je rozdělena na teoretickou a praktickou část, a obsahuje také metodický oddíl se čtrnácti konkrétními aktivitami pro pedagogickou praxi. Socioložka Jiřina Šiklová v úvaze nad knihou přemýšlí o důležitosti osobní odpovědnosti: „Říkává se, že nevědomost hříchu nečiní. Na to se již teď nemůžeme vymlouvat. Příručka Genderově citlivá výchova: kde začít? je právě o takovémto nevědomém předávání odlišných poselství našim dětem. Tím, že na ně klademe odlišné požadavky, je nepřímo vychováváme diferencím, které později vnímáme jako dané. Na dialozích dvou učitelek, na rozborech hodnocení chování i slovních obratů nám autorky a autoři ukazují, že často, přes všechna dobrá předsevzetí, nevychováváme chlapce a dívky stejně.“

Žába na prameni k tomu s notnou dávkou optimismu, který jí je vlastní, dodává, že při čtení knížky čtenáře i čtenářky jistě čeká nejedno překvapení. Jedním z nich bude možná i to, že cílem knihy ani genderově citlivé výchovy není stejnost, ale vytvoření rovných výchozích podmínek při výchově, vzdělávání i uplatnění v životě.

Publikaci je možno zdarma získat v kanceláři Žáby na prameni, Žitavského 496, Praha 5, nebo si ji za poštovné a balné objednat na adrese info@zabanaprameni.cz.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související odkazy
Žába na prameni

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz