Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Komunisté zacházeli s vězeňkyněmi stejně tvrdě jako s muži

14. 3. 2007 - PRAHA [Radio Praha / Econnect]

Útrapy, které musely v komunistických žalářích snášet politické vězeňkyně v 50. a 60. letech, byly stejné jako u odsouzených mužů. "Špatné životní podmínky, těžká fyzická práce, neustálé ponižování, vytváření pocitu méněcennosti a často nepřiměřené tresty za sebemenší či naprosto vymyšlené prohřešky proti vězeňskému řádu." Tak je popsal historik Tomáš Bursík v knize Ztratily jsme mnoho času... Ale ne sebe.

Publikaci vydal Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu.

Podle dobových svědectví měly na špatné situci vězeňkyň často vinu dozorkyně. "Právě jen žena ví, na kterém místě je ta druhá nejvíce zranitelná, ví jak jí připravit duševní utrpení, vyhmátne její nejbolestivější místa. Muži nejsou tak záludní, ani nápadití," vzpomíná na dobu ve vězení Albína Palkosková.

Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu (ÚDV) vznikl rozhodnutím ministra vnitra 1. 1. 1995. Vyšetřovací pravomoce umožňují ÚDV odhalovat a stíhat trestné činy v období let 1948–1989, u kterých nedošlo z politických důvodů k pravomocnému rozhodnutí. ÚDV sídlí v Praze, má celostátní působnost a pro efektivnější práci bylo zřízeno detašované pracoviště v Brně.

Kromě vyšetřování se úřad věnuje i činnosti dokumentační, která spočívá zejména ve shromažďování a vyhodnocování materiálů, informací a dokumentů dokládajících zločinnost komunistického režimu a jeho represivního aparátu. Získané materiály a informace jsou jednak využívány pro vyšetřovací práci policistů a zároveň jsou zpřístupňovány široké veřejnosti, a to formou vydávání a bezplatné distribuce nejrůznějších publikací, spoluprácí s médii, s vysokými školami a řadou významných domácích i zahraničních institucí, včetně spolupráce s institucemi v postkomunistických zemí zabývajícími se obdobnou tematikou.

Komunistický režim v letech své totalitní vlády systematicky a účelově porušoval lidská práva, zásady demokratického státu, ustanovení mezinárodního práva a dokonce i své vlastní zákony. "Komunisté upírali občanům možnost svobodně se vyjádřit a projevit vlastní názor a nelítostně potlačovali všechny odlišné politické, náboženské a sociální skupiny. K upevnění své moci neváhali komunisté vlastní občany, v mnoha případech i účastníky domácího a zahraničního odboje, mučit, věznit, vraždit a popravovat," uvádí Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:

26. 3. 2007

Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz