Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Agentura pro boj s ghetty chce pomoci až v 64 sociálně vyloučených lokalitách

1. 3. 2007 -, Econnect

Ministryně bez portfeje Džamila Stehlíková navštívila 8. února olomoucký kraj, kde se setkala se zástupci samospráv, romskými poradci, aby se seznámila se situací romských rodin vystěhovaných loni ze Vsetína. "Chtěla jsem znát jejich názory a potřeby," vysvětlila ministryně, proč setkání se starosty zorganizovala. "Tito lidé se ocitli nečekaně v problému, tak chci hledat způsob, jak jim pomoci."

Na cestě ji doprovázel Czeslaw Walek ředitel kanceláře Rady vlády ČR pro romské komunity, který ocenil práci neziskových organizací a obcí, které se „postavily k problematice čelem a pomohly lidem, aby se adaptovali v nové situaci.“ Zdůraznil také, že hlavní touhou vystěhovaných Romů je „vrátit se zpět do Vsetína, kde mají své příbuzné, rodiny a kam patří – v tom jim bohužel nemůžeme pomoci.“ Walek také kritizoval vsetínskou radnici, za vystěhování romských rodin, které podle něj nebylo náhlým rozhodnutím, ale připravovanou akcí již od roku 2004.

Také Džamila Stehlíková souhlasí s tím, že obce situaci zvládly. Podle ní je hlavním problémem do budoucna vyřešit definici sociálního bydlení a nároku na ně. Způsob jakým byli Romové ze Vsetíny vystěhováni do neznámého prostředí a nevyhovujících podmínek ministryně odsoudila.

Starosta Čech pod Kosířem, kam byla vystěhována jedna z rodin, Zdeněk Mader se domnívá, že není v možnostech obce postavit sociální bydlení pro jedenáctičlennou romskou rodinu, která byla do obce ze Vsetína vystěhována. "Pro obec jsou to vysoké náklady a velké starosti. Musely by se tomu věnovat obce s rozšířenou působností," soudí.

Ministryně využila cesty, aby seznámila novináře s podrobnostmi o vzniku vládní Agentury k předcházení sociálního vyloučení v romských lokalitách. Agentura by měla bránit vzniku nových chudinských ghett a zároveň přispívat k odstraňování těch stávajících. Start pilotního dvouletého provozu je naplánován na polovinu letošního roku. V ČR existuje přes 300 chudinských domů a čtvrtí, v nichž žijí převážně Romové. Podle odhadů to může být až 80.000 lidí. Většina dospělých v těchto místech nemá práci. Rodiny jsou závislé na sociálních dávkách. Děti končívají ve speciálních školách.

"Svým způsobem agentura už vznikla," řekla Stehlíková. Podle ní v jejím resortu na Úřadu vlády již působí pracovníci, kteří agenturu připravují. Garant agentury Czeslaw Walek uvedl, že nový zvláštní úřad ale nevzniká. Agentura by měla fungovat jako samostatný útvar, který využije zázemí vládní rady pro záležitosti romské komunity. Agentura by koordinovala integraci sociálně vyloučených lidí zpět do společnosti. V místech s ghetty by shromáždila zástupce samosprávy, neziskových sdružení i firem a pomohla by jim najít řešení ke zlepšení situace.

"Vládní strategie je jasná - integrovat romskou komunitu do společnosti, na regionální úrovni to však vypadá zcela opačně," říká ministryně Stehlíková. "Je na čase to změnit, předcházet takovým situacím a lidem v již existujících vyloučených lokalitách pomáhat."

„Agentura by profesionálně zajišťovala servis procesu a současně by ho i spouštěla a vedla," uvedla Stehlíková. Většinu peněz na činnost instituce chce ministryně získat z Evropského sociálního fondu (ESF). Menší část by pocházela ze státního rozpočtu. Přípravný tým nyní chystá podrobný projekt, v němž práci agentury popisuje. Na něj chce o finance z ESF i od státu požádat ministerstvo práce do konce března. Walek počítá s tím, že by na příští dva roky mohla agentura získat zhruba 30 milionů korun.

"Finance budou záviset na počtu lokalit, na které se zaměříme. Pokud budou jen tři, bude stačit menší částka. Pokud by jich bylo šest, bude muset být peněz víc," řekl Walek. Do poloviny roku 2009 agentura ve vybraných lokalitách ověří, zda její působení přinese zlepšení situace. Pokud se její přínos potvrdí, bude možné činnost podle Walka "rozjet ve velkém." To by znamenalo rozšíření působnosti Agentury až na 64 nejkritičtějších lokalit v ČR.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související odkazy
Romský informační servis

O Autorech

Jiří Salik Sláma

Autor je externím redaktorem Econnectu.

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz