Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Charita chce pomoci obcím, kam byli vystěhování Romové ze Vsetína

26. 2. 2007 -, Econnect / Charita

Charita se bude angažovat v obcích, kam byly vystěhovány rodiny ze Vsetína. Ve snaze řešit situaci lidí vystěhovaných ze Vsetína sdružení nabídne na základě vlastního monitoringu pomoc obcím, kam se rodiny přestěhovaly, prostřednictvím svých místních poboček.

Ředitelka Charity Vsetín a nově zvolená starostka městka Květa Othová spolu s ředitelem Arcidiecézní charity Olomouc Václavem Keprtem navštíví v nejbližší době osobně obce, kam byly vystěhovány některé ze vsetínských rodin. „Chceme si udělat vlastní obrázek o situaci, protože médii prošlo mnoho informací, ale také dezinformací,“ říká Václav Keprt. Charita se chce na místě přesvědčit, jak jednotlivé rodiny žijí a jaké opravy jejich domy potřebují. Dále chtějí navázat kontakt se starosty obcí a nabídnout jim vlastní zkušenosti z práce s Romy. „Pokud bude potřeba, nabídneme pomoc sociální a metodickou.“ Charita Vsetín pracuje s romskými rodinami dlouhodobě.

Na nedávné aktivitě ministryně bez portfeje Džamily Stehlíkové vyhlásit sbírku oceňuje starostka Vsetína její snahu pomoci, ačkoli způsob nepovažuje za šťastný. Ředitel Diakonie ve Vsetíně, Dan Žárský, považuje takovou snahu za nesystémovou, poněkud naivní a vycházející z neznalosti věci. Nicméně je přesvědčen, že pokud ministryně potřebné informace dostane, účinně se zasadí například o předložení potřebných legislativních změn.

V oblasti sociální práce se sociálně slabými rodinami, především Romy, vychází Charita z principu, že jde o problém sociální, komplexní, vyžadující skloubení legislativy, činnosti státních orgánů, správy, samospráv a nevládních organizací. Bohužel, nevládní organizace stále nejsou brány vždy s plnou vážností, třebaže mají často zkušenosti a potřebné know-how.

Pro letošní rok neobdržela vsetínská, ani jiná Charita (stejně jako vsetínská Diakonie) státní dotaci na sociální práci jejich komunitních center a tím je ohrožena jejich činnost. Ta spočívá především v pomoci sociálních pracovníků rodinám v terénu při jednání s úřady; poskytují poradenství v hospodaření, plánování a osvětu. Kromě toho pracují přímo s dětmi v nízkoprahových zařízeních a snaží se o to, aby co nejvíc z nich získalo vzdělání v běžné základní škole a studovaly dál nebo se vyučily. Právě nedostatek vzdělání, kvalifikace je zásadní překážkou pro to, aby Romové získali práci. „Víme, že je to běh na dlouhou trať,“ říká ředitelka charity Vsetín. „O to víc je třeba v té práci vytrvat. Neradi bychom ji přerušili proto, že nemáme peníze.“

Podle ředitele CHČR Oldřicha Haičmana je začátek letošního roku tím nejhorším obdobím, protože Ministerstvo práce a sociálních věcí některým zařízením ubralo finance a většina krajů ještě o dotacích nerozhodla. „Místo abychom se věnovali koncepční a odborné práci, nejvíce našeho času zabere shánění financí,“ dodává Haičman.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související odkazy
Charita Česká republika

Související tisk. zprávy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz