Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Swissinfo: Švýcarsko zůstane u jaderné energie

23. 2. 2007 - Hanka Hermová, EcoMonitor

Švýcarsko se rozhodlo zůstat u atomové energie, napsal server Swissinfo. Parlament odhlasoval, že jaderné elektrárny jsou potřeba, aby se předešlo nedostatku energie v roce 2020.

Rozhodnutí kritizovaly levicové strany i ekologické organizace. Představitelé pravice a zástupci komerční sféry jsou naopak spokojeni. "Je nezbytné nahrazení nebo vybudování nových jaderných elektráren," řekl podle serveru ministr pro energetiku Moritz Leuenberger. Švýcarská vláda předpovídá, že kvůli rostoucí spotřebě energie nebudou ve střednědobém i dlouhodobém výhledu stávající zařízení stačit. Švýcarsko je závislé na ropě, zemním plynu a částečně i na dovozu elektřiny. K tomu se přidává závazek na omezení emisí skleníkových plynů vyplývající z Kjótského protokolu.

"Nemůžeme pokračovat stejně jako dosud, jinak se dostaneme do problémů s nedostatkem energie," upozornil Leuenberger. Proto se kabinet rozhodl zaměřit na zvýšení energetické účinnosti, obnovitelné zdroje, velké plynové elektrárny a jadernou energii. Ministr dále uvedl, že v dlouhodobém výhledu jsou klíčové úspory energie. Energetická účinnost podle něj šetří peníze, zvyšuje efektivitu ekonomiky a funguje i jako pobídka pro investování do nových technologií, píše Swissinfo. V nové strategii klade vláda důraz také na obnovitelné zdroje energie, například na vodní energii - nejvýznamnější domácí energetický zdroj.

Dalším tématem nové energetické strategie je i lepší mezinárodní spolupráce, zejména s Evropskou unií. Švýcarsko se chce co nejdříve stát součástí evropského systému obchodování s povolenkami. Do konce roku má ministerstvo vypracovat akční plán, který upřesní, jak bude vláda novou energetickou strategii naplňovat. Jedná se o podrobný popis opatření, jako je navrhovaná daň na oxid uhličitý, minimální energetické standardy pro budovy i systém zavádění energeticky úsporných automobilů, napsal server Swissinfo.

Podle článku na serveru Swissinfo ze dne 21. 2. 2007

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

24. 2. 2007
hmjirka
26. 2. 2007
dobráMichal

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz