Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

K půlce února bylo vykázáno 122 násilníků

16. 2. 2007 - PRAHA [Gita]

Na základě zákona, platného od letošního ledna, podle kterého lze ze společného obydlí na deset dnů vykázat domácího násilníka, bylo ke 14. únoru 2007 vykázáno celkem 122 lidí (z toho 121 mužů a jedna žena). Vyplývá to z údajů Bílého kruhu bezpečí, který práci intervenčních center monitoruje spolu s agenturou STEM.

První vykázání bylo realizováno hned 1. ledna 2007, a to dvě hodiny po půlnoci. Nejvíce vykázání proběhlo v krajích Moravskoslezském, Jihomoravském a Ústeckém – celkem 68 osob (z toho nejvíce na Bruntálsko a v Karviné). Největší počet vykázaných doposud pochází ze vztahu manželského, následně 33 % ze vztahu druh a družka a v sedmnácti procentech případů se jedná o tzv. transgenerační násilí (v rodině, například vnuk versus babička). Jedna čtvrtina ohrožených osob neprojevila zájem o pomoc intervenčních center.

Ze 121 vykázaných mužů bylo několik podnikatelů vykázáno i z místa podnikání. Mezi vykázanými byli i vysokoškoláci. Určitou roli hrál také alkohol. Jedna třetina obětí podala předběžné opatření na prodloužení lhůty vykázání, v 70 % jim bylo vyhověno.

Co se týče přímo Prahy, ke 14. únoru 2007 bylo vykázáno deset lidí. V sedmi případech se jednalo o manžele, jež ubližovali svým ženám, v jednom o druha, v jednom o syna z domu rodičů a v jednom o ženu-matku, jež týrala svou babičku (to je zatím ona jediná žena v republice). Z uvedených deseti případů byly sedmkrát svědkem děti. Oběti většinou kontaktovaly policii telefonicky. Stalo se, že za den proběhla i tři vykázání.

Pražské intervenční centrum, provozované Městským centrem sociálních služeb a prevence Praha, poskytlo deseti obětem domácího násilí k danému datu 15x konzultaci, 2x ženám s dětmi umístění na krizový pobyt, 15x právní pomoc, 55x sociální pomoc a 6x psychologickou pomoc.


Andrea Cerqueirová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

22. 2. 2007
22. 2. 2007
24. 2. 2007
tom
13. 3. 2007

Související odkazy

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz